Skandalozno masturbiranje u MSU

Radiosarajevo.ba
Skandalozno masturbiranje u MSU


Iako je seksualna revolucija u razvijenom svijetu davno 'odrađena', masturbacija je ostala tabu i za većinu ljudi i danas predstavlja nešto o čemu treba šutjeti.

Tako je performans poznatog slovenačkog glumca Marka Mandića, člana umjetničke grupe Via Negativa, u kojem on masturbira pred posjetiocima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, izazvao priličan šok, ako ne i skandal.

Performans Marka Mandića izveden je u sklopu projekta Via Nova Via MSU, a budući da je ideja projekta bila da se 12 različitih performansa izvodi u isto vrijeme, rijetki su posjetioci prisustvovali Mandićevom nastupu. No, bilo je to sasvim dovoljno da se i ti rijetki šokiraju, a dvije prisutne posjetiteljke zaklonile su lice rukama u datom trenutku.

Kontroverzni performans uključivao je i znojenje u plastičnoj vreći, sa krajnjim ciljem da se skupljeni znoj prelije u čašu o postavi kao instalacija.

Via Negativa je međunarodni projekat savremene umjetnosti, nastao u Ljubljani 2002.

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije