Sjećate li se ove videoigre? Mnogima je obilježila djetinjstvo svojom dinamičnom atmosferom

0
Radiosarajevo.ba
Sjećate li se ove videoigre? Mnogima je obilježila djetinjstvo svojom dinamičnom atmosferom
Foto: YouTube / Metal Slug X

Serijal 2D pucačina Metal Slug startao je na arkadnim mašinama, ali se s vremenom probio na konzole i druge platforme. Iako je bio zapažen odmah nakon prve igre, veću slavu doživio je kroz Metal Slug X koji je jučer, 18. marta, proslavio 25 godina postojanja.

U ovoj videoigri birali smo između četvero likova i na akciju se nije dugo čekalo. Već se u prvom levelu sjedilo na devi s mitraljezom, nakon toga se pucalo po mumijama u podzemlju, a na kraju se došlo i do čišćenja vanzemaljaca laserskim oružjem.

Neprijatelji su bili brojni, eksplozije sveprisutne, a cijela avantura prošarana humorom. Igrač je od spašenih zarobljenika dobivao nagrade u obliku oružja i energije, a ako je previše jeo mogao je postati debeo.

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Metal Slug X ustvari nije bio deseta videoigra u serijalu nego prerada Metal Sluga 2 koji je izašao 1998. Prerada je donijela puno više akcije i pretjerivanja koje je kasnije postalo sinonim za serijal. Veću dinamičnost odražavala je i muzika bržeg tempa, a fanovi serijala vjerovatno će reći da im je soundtrack MSX-a najdraži u cijelom serijalu.

Nakon uspjeha na arkadnim mašinama, Metal Slug X prebačen je na PlayStation konzolu. Kasnije se u sklopu Metal Slug Anthologyja našao na Wii, PS2 i PSP. Nakon toga Metal Slug Collection pojavio se na PC, iOS i Android platformama, a odvojeno i na PS4, XBO i Nintendo Switchu, javlja HCL.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije