Serija 'ni o čemu': 25 godina od prve epizode 'Seinfelda'

Radiosarajevo.ba
Serija 'ni o čemu': 25 godina od prve epizode 'Seinfelda'

Popularni američki televizijski sitcom Seinfeld u subotu, 5. jula, obilježit će 25 godina od prikazivanja prve epizode, piše Tanjug.

Serija, koja je suvereno dominirala malim ekranima tokom devedesetih, a čije su mnoge poštapalice ušle u leksikon popularne kulture, nije međutim imala zapaženi start. Pilot-epizoda emitovana 5. jula 1989. bila je prilično loše ocijenjena, a naredne dvije sezone serija je morala dobro da se namuči da privuče gledaoce.

"Svakako se ne može reći da je postala senzacija preko noći. Niko u to vrijeme nije ni sanjao da će biti snimljeno devet sezona, a kamoli da će postati fenomen", prisjeća se David Carroll, novinar TV mreže NBC, na kojoj se sitcom prikazivao, a koji je intervjuisao glavnog glumca i kreatora serije Jerryja Seinfelda na početku druge sezone.

Publika nije znala kako da reaguje na "isprazne" dogodovštine glavnih junaka Seinfelda, Elaine, Georgea i Kramera, prisjeća se Carroll.

"To je uplašilo producente, ali su nekako uspeli da nađu novac i snime još nekoliko epizoda i serija 'ni o čemu' je krenula", dodao je on.

Novinar NBC-a je objasnio da uspjeh serije leži u tome što je našla načina da izvuče humor iz svake i najbanalnije, svakodnevne situacije.

Serija se održala punih devet sezona, a od 1993. do 1998. nikada nije bila rangirana niže od trećeg mjesta na listi gledanosti. Tokom posljednje godine prikazivanja, Seinfeld je u prosjeku pratilo 38 miliona gledalaca.

Serija bi vjerovatno duže trajala, da Jerry Seinfeld nije odlučio 1998. da je prekine, iako mu je bilo ponuđeno pet miliona dolara po epizodi da pristane na 10. sezonu.

Posljednju epizodu Veliko finale koja je emitovana 14. maja 1998, vidjelo je 76 miliona gledalaca, čime je postala treća najgledanija završna epizoda u američkoj historiji. Prošle godine, Seinfeld je proglašena drugom najuspješnijom serijom svih vremena nakon serije Porodica Soprano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije