Selotejp hrvatskih dizajnera "zalijepio" Berlin

Radiosarajevo.ba
Selotejp hrvatskih dizajnera "zalijepio" Berlin
Site specific

Napuštena čahura neke ličinke ili samoljepljiva mreža velike sintetičke tarantule? Ili i jedno i drugo? Ili nešto treće? Site specific instalacija dizajnerskog biroa Numen/For Use oduševila je žiri međunarodnog festivala dizajna DMY u Berlinu, na kojem je nagrađena kao rad izuzetne vrijednosti.

Slične je reakcije instalacija od selotejpa, duga 40-ak kilometara, izazvala i u Beču, gdje je prošle godine postavljena čak dva puta, i u Beogradu, gdje je ove godine postavljena u sklopu Miksera, izložbe dizajna. Instalacija je interaktivna i polimorfna, što znači da se oblikom prilagođava prostoru u koji ulazi i zove posjetitelje u svoje uvijek nove i uvijek skrivene džepove.

"Ideja za instalaciju postoji već neko vrijeme. Izvorno smo stvar koncipirali za plesnu predstavu: instalacija je trebala biti svojevrsni ‘tape recording’ koreografije, dakle, snimka pokreta plesača, ali selotejpom. Čak smo na tom planu počeli surađivati s Matijom Ferlinom, ali je nakon prvog postavljanja u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva i dobrih reakcija koje su uslijedile instalacija dobila svoj samostalni život", rekao je dizajner Nikola Radeljković iz Numen/For Use za Jutarnji list.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije