Sedamnaest godina od smrti Tupac Shakura

Radiosarajevo.ba
Sedamnaest godina od smrti Tupac Shakura
/ Kako tvrde članovi Outlawza, hip-hop benda kojeg je oformio Tupac, oni su kremirane ostatke Tupac Shakura pomješali s marihuanom i ispušili na komemoraciji slavnog rappera. Navodno su ideju dobili po Tupacovoj pjesmi 'Black Jesus' u kojoj rapper kaže: 'l

Prošlo je tačno sedamnaest godina od smrti, po mnogima, najvećeg hip-hop umjetnika svih vremena - Tupac Amaru Shakur ili samo 2Paca.

Rođen je u Harlemu 16. juna 1971. godine pod pravim imenom Lesane Parish Crooks.

Za života je izdao četiri albuma, a prvi među njima snimljen je 1991. godine pod nazivom 2Pacalypse Now. Uslijedili su Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. (1993.), Me Against the World (1995.), All Eyez on Me (1996.) - prvi dupli CD u historiji rapa.

Njegov peti album The Don Killuminati: The 7 Day Theory izdat dva mjeseca nakon njegove smrti, a posthumno je objavljeno još šest njegovih solo albuma i jedan s bendom Outlawz.

Tupac je među najprodavanijim muzičarima ikada. Magazin Rolling Stone ga je uvrstio među 100 najvećih muzičara svih vremena, a MTV ga je proglasio najboljim MC-om u historiji muzike.

Tupac je snimio i nekoliko filmova, među kojim su najpoznatiji Juice iz 1992. godine i Above the Rim iz 1994. godine.

Glumio je u još pet filmova, Poetic Justice, Bullet Gridlock'd, i  Criminal Intent.

Ostvario je ulogu i u jednom kratkom filmu i dvije igrane TV serije.

Njegova muzika našla se u pedesetak igranih filmova i TV serija.

Buran život i atentat

Više puta je optuživan za fizičke napade. Optužen je da je u Atlanti ubio dva policajca, ali to nikada nije dokazano.

Dok se nalazio u zatvoru Tupac oženio je svoju djevojku Keishom Morris, ali se brak ubrzo raspao.

Optužen je 1993. godine za silovanje 19-ogodišnje djevojke, za što je dobio 4,5 godine zatvora. Dok je još uvijek bio pod optužbom, Tupac je upucan iz zasjede ispred studija na Time Squareu u New Yorku.  Za ovaj napad niko nije odgovarao.

Dok je u automobilu, zajedno sa prijateljem Sugeom Knightom, 7. septembra 1996. godine čekao zeleno svjetlo semaforu sa strane je, u cadillacu, prišao nepoznati napadač i  ispucao 13 metaka u automobil, od kojih su 3 pogodila Tupaca. U pokušaju da stigne do bolnice njegov automobil se zabio u uličnu rasvjetu. Izvukla ga je policija, a doktori su se za njegov život borili šest dana.

Tupac je preminuo 13. septembra 1996. godine bolnici u Los Angelesu. Napadač nikada nije pronađen. Suge Knight je preživio napad.


Snoop Dogg je, u aprilu 2012. godine, u okviru svog nastupa, doveo Tupacov hologram te sa njim odsvirao pjesme Come With Me, Hail Mary te Gangsta Party.

Deset stvari koje možda niste znali o Tupac Shakuru pogledajte u našoj galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije