Sarajevo: Javnosti predstavljen Microsoft Skills centar

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Javnosti predstavljen Microsoft Skills centar

Na današnjoj konferenciji za novinare, udruženje MSCommunity BiH i kompanija Microsoft najavili su otvaranje Microsoft Skills centra. Projekt omogućava potpuno besplatno stjecanje novih i poboljšanje postojećih znanja iz IT oblasti, kao i polaganje ispita za oficijelne Microsoft certifikate.

Microsoft Skills centar bit će otvoren na četiri fakulteta u Bosni i Hercegovini:

- Ekonomski fakultet u Sarajevu, 

- Panevropski Univerzitet Apeiron u Banjoj Luci

- Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru

- Elektrotehnički fakultet u Sarajevu

Plan je educirati minimalno 240 osoba, studente s matičnih institucija i nezaposlene mlade ljude koji imaju potrebno osnovno IT znanje. Treninzi koji će biti u ponudi su odabrani na osnovu analize potreba poslodavaca koja je identificirala pozicije koje su najtraženije u IT industriji u BiH - Developer, IT Professionals i Project Managers u IT oblasti.

Pokretanje Skills Centara u BiH inicirano je nakon analize tržišta rada koja je ukazala na činjenicu da negativni tržišni trendovi najviše utiču na mlade u dobi od 15 do 29 godina.

"Veoma smo zadovoljni pokretanjem jednog ovakvog projekta, za koji slobodno možemo reći da je jedinstven u široj regiji. Kroz Skills Centre, mladi u BiH će imati priliku ne samo da steknu vrijedno znanje i vještine u IT segmentu već i da steknu oficijelne Microsoft certifikate za te vještine, koji su izuzetno prepoznati kod poslodavaca u IT industriji. Treninzi koji će biti ponuđeni u okviru projekta odabrani su nakon analize potreba poslodavaca u IT kompanijama u BiH, kao i u kompanijama koje zapošljavaju osobe iz IT segmenta. Na taj način želimo osigurati da se mladi usavršavaju upravo u skladu s potrebama tržišta rada, a poslodavci će imati na raspolaganju certificirane stručnjake koje mogu zaposliti u svojim kompanijama. Ovo sve ne bi bilo moguće bez zalaganja MSCommunity udruženja, kao i naših partnerskih fakulteta i siguran sam da ćemo uz ovakve partnere uspjeti realizirati prvu fazu projekta na spomenutim lokacijama i planiranim brojem mladih, a u budućnosti uz nove partnere planiramo pokrenuti Microsoft Skills centre i u drugim gradovima BiH." rekao je Omar Krivošija, direktor Microsofta BiH.

Mladi će se moći prijaviti za treninge i informirati o terminima, fakultetima i predavačima na web-stranici koja će biti funkcionalna 20. jula, a edukacije na pomenutim fakultetima će početi u septembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije