Sarah Wong: Život transrodne djece

Radiosarajevo.ba
Sarah Wong: Život transrodne djece

O radu holandske fotografkinje Sarah Wong već smo pisali. Preokupacija ove autorice su djeca i sve poteškoće koje njihovi životi, premda tek na svom početku, mogu imati.

Sarah Wong: Hrabra, bolesna djeca

Jedna od tema Sarah Wong su i rodno neodređena djeca, a iz njenog dugogodišnjeg rada proizašla je publikacija Inside Out: Portraits of Cross-Gender Children. Knjiga je u Holandiji izdata prije dvije godine, a sastoji se od portreta ove djece, snimanih u njihovoj svakodnevici kroz sedam godina njihovog odrastanja i mijenjanja spola.

Prema riječima same Wong, opšti stav spram transrodnoj i rodno neodređenoj djeci u Holandiji je napredovao zahvaljujući kultnom endokrinologu Louisu J.G. Goorenu, koji je još 1975. osnovao Kliniku za rodni identitet na medicinskom fakultetu, dok je 1987. psihologinja Peggy Cohen-Kettenis osnovala prvu kliniku za transrodnu djecu. Danas holandsko društvo djeci koja osjećaju da su rođena u pogrešnom tijelu pristupa sa razumijevanjem i saosjećanjem, prihvatajući ih u potpunosti, a omogućuje im se i promjena spola i prije punoljetstva.

Wong kaže da su djeca bila sretna i ponosna što učestvuju u ovom projektu. Svako dijete je samo biralo situaciju u kojoj će biti fotografisano. Sedmogodišnja Dionne izabrala je da pozira kao balerina, rekavši: „Ovo je to što ja jesam.“

„Biti rođen u pogrešnom tijelu može uzrokovati nevjerovatnu patnju. Neko ko je rođen u tijelu dječaka, ali se osjeća kao djevojčica, i obrnuto, u Holandiji može početi mijenjati spol u ranim godinama.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije