Samsung predstavio Galaxy S24 seriju

0
Radiosarajevo.ba
Samsung predstavio Galaxy S24 seriju
Foto: EPA - EFE / Predstavljanje Galaxy S24 serije

Kompanija Samsung predstavila je u srijedu zvanično svoju novu Galaxy S24 seriju.

Postavku čine modeli Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ i Galaxy S24, a glavni adut ovogodišnje flagship serije korejske kompanije jeste vještačka inteligencija, odnosno njena primjena kroz Galaxy AI1.

Kako se navodi u saopćenju kompanije, "AI pojačava skoro svako iskustvo na Galaxy S24 seriji, od omogućavanja komunikacije bez prepreka s inteligentnim prevodom teksta i poziva, do maksimalnog uzdizanja kreativne slobode pomoću Galaxy ProVisual Enginea i postavljanja novog standarda za pretragu koji će promijeniti način na koji korisnici Galaxy uređaja otkrivaju svijet oko sebe".

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Uz Interpreter, razgovori uživo se mogu istovremeno i prevoditi na podijeljenom ekranu tako da osobe koje stoje jedna naspram druge mogu da pročitaju tekstualnu transkripciju razgovora. Ova aplikacija funkcioniše čak i bez mobilnih podataka ili Wi-Fi veze.

Također, AI ugrađen u Samsung tastaturu može da prevodi na 13 jezika, a za automobile je tu Android Auto koji će automatski sumirati dolazne poruke i predložiti relevantne odgovore.

Galaxy S24 Ultra je jedini model koji će širom svijeta doći sa Snapdragon 8 Gen 3 chipsetom, dok za S24 i S24+ nema konkretnih potvrda ali se pretpostavlja da će ipak doći uz Exynos.

Što se tiče slikanja i snimanja, iz Samsunga navode da je ProVisual Engine serije sveobuhvatan paket alata s AI, kao i da su "drhtave, pikselizovane slike snimljene izdaleka, davna prošlost".

"Quad Tele System uređaja Galaxy S24 Ultra s novim sočivom s optičkim zumom 5x, funkcioniše sa senzorom od 50MP da bi omogućio performanse optičkog kvaliteta na nivoima zuma od 2x, 3x, 5x do 10x zahvaljujući Adaptive Pixel Sensor-u. Slike također pokazuju kristalno jasne rezultate pri uvećanju 100x s poboljšanim digitalnim zumom", ističe se.

Što se tiče karakteristika ovih modela, krenimo redom.

Predstavljanje Galaxy S24 serije

Samsung Galaxy S24 ima dijagonalu ekrana od 6,2 inča, uz brzinu osvježavanja do maksimalnih 120Hz. Pozadi su glavna kamera od 50MP, telephoto od 10MP i ultraširoka od 12MP, dok je sprijeda selfie kamera rezolucije 12MP.

Baterija ima kapacitet 4.000 mAh, a dolazi u tri kombinacije RAM i memorije za skladištenje: 8GB +512GB, 8GB + 256GB  i 8GB + 128GB.

Sa softverske strane, kod sva tri modela tu je Android 14 uz Samsungov One UI 6.1.

Samsung Galaxy S24+ ima dijagonalu ekrana od 6,7 inča, uz brzinu osvježavanja do maksimalnih 120Hz. Kamere su iste kao i kod S24 modela, dok je baterija nešto jača - ima kapacitet 4.900 mAh.

Razlikuje se i u konfiguracijama, pa tako dolazi u dvije varijante: 12GB+512GB i 12GB + 256GB.

Najjači model, Samsung Galaxy S24 Ultra, ima dijagonalu ekrana od 6,8 inča, uz brzinu osvježavanja do maksimalnih 120Hz.

Predstavljanje Galaxy S24 serije

Pozadi su glavna kamera od 200MP, dvije telephoto kamere (50MP+10MP), i ultraširoka kamera od 12MP. Sprijeda je selfie kamera rezolucije 12MP. Baterija ima kapacitet 5.000 mAh, a dolazi u tri kombinacije RAM i memorije za skladištenje: 12GB +1TB, 12GB + 512GB  i 12GB + 256GB.

Galaxy S24 Ultra otprilike je iste težine kao i S23 Ultra, bez obzira na to što je u pitanju prvi Galaxy telefon koji ima okvir od titanijuma, što povećava izdržljivost i dugovječnost uređaja, navode iz kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije