Vojnici budućnosti / SAD radi na sistemu čitanja misli

26. 11. 2020. u 16:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 51

Američka vojska ne ulaže novac samo u nuklearno naoružanje i bespilotne letjelice već, sve više, i u neuronauku.

Želja im je da, u budućnosti, naprave sistem koji bi omogućio gotovo telepatsku komunikaciju među vojnicima.

Za razvoj takvog sistema, koji bi bilježio signale mozga, prevodio ih i tako omogućio čitanje misli vojnika, vojska je odvojila 6,25 miliona dolara za period od pet godina.

Za sad su vojni naučnici uspjeli da identifikuju koji signali u mozgu su zaduženi za ljudsko ponašanje. Iako to možda ne znači puno, prvi je korak u identifikaciji različitih signala, odnosno identifikaciji i intrepretaciji samih signala koji se odnose na svjesne misli.

"Možete da pročitati što hoćete, ali to ne znači i da ćete to razumijeti. To je sljedeći korak. Na kraju krajeva, to nam i jeste namjera - da imamo računar koji bi u potpunosti mogao da komunicira sa mozgom", rekao je naučnik na čelu ovog programa, Hamid Krim za C4ISRNET, a piše b92.

On je objasnio kako žele da razviju sistem koji će prepoznavati znakove stresa ili umora, prije nego što ih i sam vojnik bude svjestan. Tako bi mogli da se spriječe umor ili nepromišljeni potezi koji su posljedica stresa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA