SAD planiraju ugraditi lasere na borbene avione

Radiosarajevo.ba
SAD planiraju ugraditi lasere na borbene avione
Foto: Scout.com / Ilustracija
Lovci američkog ratnog vazduhoplovstva uskoro bi mogli "brzo i lako da onesposobljavaju neprijateljske mete uz pomoć nevidljivih energetskih zraka koje bi ispaljivali mali laserski topovi".

Kako piše Live Science, istraživačka laboratorija vazduhoplovstva SAD je prije nekoliko dana potpisala ugovor vrijedan 26,3 miliona dolara sa kompanijom Lockheed Martin, koja bi trebalo da razvije lasersko naoružanje dovoljno lako i malo da može da se koristi na borbenim avionima.

Lice Science ističe da lasersko naoružanje nije ništa novo, ali da je većina takvih sistema koji su dovoljno snažni da naprave bilo kakvu štetu, suviše glomazna i teška.

Zbog toga se laserski sistemi uglavnom koriste na zemlji ili brodovima.

Lockheed Martin je još 2015. godine izveo prve testove sa laserskim sistemima na avionima, da bi utvrdili da li je montiranje jakih lasera na letjelice izvodljivo.

"Ranije ove godine, napravili smo laser jačine 60 kilovata za instaliranje na vojno terensko vozilo“, ističe Rob Afzal iz Lockheed Martina.

"To je potpuno nov i drugačiji izazov, napraviti mali laserski sistem koji može 'da leti'. Uzbudljivo je gledati kako ta tehnologija sazrijeva da bi na kraju završila na avionima", kaže Afzal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije