SAD planira otvoriti najmanje dva velika centra za proizvodnju čipova

0
AA
SAD planira otvoriti najmanje dva velika centra za proizvodnju čipova
Foto: Pexels / Ilustracija

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo objavila je da do 2030. godine imaju za cilj razvoj najmanje dva velika proizvodna centra za naprednu proizvodnju poluvodiča.

Raimondo je održala govor na Univerzitetu Georgetown o Zakonu CHIPS, napominjući da je potrebno povećati proizvodnju čipova i naučna istraživanja u zemlji.

Američka ministrica je predstavila dugoročne ciljeve Sjedinjenih Američkih Država u oblasti tehnologije i inovacija.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Kako je kazala, Zakon CHIPS pruža priliku za značajna ulaganja u budućnost zemlje.

"Istraživanja, inovacije i proizvodnja koja je omogućena ovim zakonom mogu nam pomoći da postanemo tehnološka supersila, garantujući našu ekonomsku i nacionalnu sigurnost narednih godina", rekla je Raimondo.

Istakla je da će u narednim mjesecima ponuditi dodatne mogućnosti finansiranja za kompanije u lancu nabavke i ulaganja u istraživanja i razvoj.

Podsjetivši da su Sjedinjene Američke Države činile 37 posto globalnog kapaciteta proizvodnje čipova 1990. godine, Raimondo je rekla da je ta stopa danas smanjena na 12 posto.

Naglasila je da ovisnost SAD-a o stranim lancima nabavke poluvodiča šteti američkoj ekonomiji.

Predsjednik Joe Biden je 9. avgusta 2022. godine potpisao Zakon CHIPS koji predviđa oko 280 milijardi dolara novih sredstava za podsticanje domaćeg istraživanja i proizvodnje poluvodiča u SAD-u.

Poluvodiči su ključni element svih energetskih sektora, a igraju i sve značajniju geostratešku ulogu u kontekstu digitalne transformacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije