SAD možda odobre objavljivanje nastavka "Lovca u žitu"

Radiosarajevo.ba
SAD možda odobre objavljivanje nastavka "Lovca u žitu"
Fredrik Colting

Federalni sud SAD ponovo će odlučivati može li švedski pisac Fredrik Colting objaviti u toj zemlji svoj roman koji se reklamirao kao "nastavak" kultnog Lovca u žitu J. D. Salingera. Amerikanci, izgleda, čuvaju Salingerovu ostavštinu pa su objavu knjige Šveđanina Coltinga zabranili još u junu prošle godine, nakon što ga je tužio glavom i bradom J. D. Salinger. Podsjetimo i da Šveđanin objavljuje pod pseudonimom J. D. California.

Povratak na Federalni sud

Salinger je umro u januaru ove godine, u 91. godini života, koji je proveo potpuno povučeno, a slučaj se i dalje vuče po američkim sudovima. Američki žalbeni sud slučaj vratio na teret Federalnoga suda, drugim riječima uvažio je žalbu Šveđanina koji silno želi biti Salinger.

Spomenimo ipak da Šveđanin sa objavom knjige ima problema samo u SAD, dok je knjiga već objavljena u Velikoj Britaniji upravo pod marketinškom parolom nastavka kultnog Lovca u žitu. Autor "nastavka" na američkim sudovima tvrdi da nije napisao nastavak već da je to svojevrsni literarni komentar Salingerovog djela objavljenog davne 1951. godine.

Prošle godine je federalna sutkinja Deborah Batts prilikom presude o zabrani objave Coltingove knjige utvrdila da je autor, pojednostavljeno, pokrao Salingera.

Kopirana radnja romana
Uzeo je njegov lik, Caulfielda, samo 60 godina starijeg, preimenovao ga u gospodina C, i dok u Salingerovoj priči mladić bježi iz internata i luta po New Yorku, u Coltingonovoj priči gospodin C bježi iz staračkog doma i luta po New Yorku. Obje knjige i završavaju na istome mjestu, u Central Parku. Žalbeni sud ipak želi da se Federalni sud zapita može li, i u kojoj mjeri, činjenica da je Šveđanin obradio ideju Salingera i pretočio je u svoju knjigu, naškoditi intelektualnoj ostavštini samoga Salingera. U svojoj je presudi Žalbeni sud između redova utvrdio da je, ipak, na Salingerovoj strani.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije