Rusija prednjači u kupovini lajkova na društvenim mrežama

0
Radiosarajevo.ba
Rusija prednjači u kupovini lajkova na društvenim mrežama
Pixabay / Kupovina lajkova na društvenim mrežama

Svima je već dobro poznato da se broj lajkova, pratilaca, podjela i pregleda može povećati na svim socijalnim mrežama i to putem stranice bosslike.ru, i to za samo dva centa.

Pomoću nje je otkriveno da se objave Leonida Sluckog, predsjednika Odbora za međunarodne poslove u ruskoj Državnoj Dumi, redovno nalaze na ovoj stranici, prenosi DW.

Objave Sluckog po povoljnim cijenama

Platforma daje aproksimativne tarife za kupovinu određenih aktivnosti u određenim društvenim mrežama. Na kraju ipak svaki klijent sam odlučuje koliko želi da plati. 

Postovi Leonida Sluckog su jedni od najpoularnijih. Teoretski gledano, može bilo ko da za njega kupi lajkove ili retvitove.

Dovoljna je bilo koja adresa elektronske pošte i možete da se registrujete na veb stranici berze. A lajkovi mogu da se distribuiraju bilo kojoj objavi ili nalogu.

Sredinom marta, kada je DW počeo da istražuje berzu lajkova, svi postovi ruskog poslanika su se pojavili na ovoj veb stranici.

Tako je i njegov post na Facebook-u o stanju na rusko-ukrajinskoj granici u roku od pola sata nakon objavljivanja bio ponuđen na ovoj platformi.

Slucki je široj ruskoj javnosti postao poznat 2018, jer je navodno seksualno uznemiravao više novinarki. Uprkos negodovanju javnosti, Etička komisija ruskog parlamenta Dume ga je oslobodila.

Plaćene aktivnosti na društvenim mrežama

Centar „Dosije", nekomercijalni projekat Mihaila Hodorkovskog, je u jednoj analizi objavljenoj početkom aprila pisao o tome da je tzv. Ruska mirovna fondacija, koju vodi Slucki, molila američke senatore za novčanu pomoć.

Istovremeno je u svojim objavama na društvenim mrežama nemilosrdno kritikovao SAD i Evropsku uniju.

Kao što je na primjer jednom tvitovao: „Nije Rusija ta koja se udaljava od EU, već Brisel stalno provocira konfrontacije".

Influenser, startap i političar

DW je, međutim, na jednoj berzi lajkova pored profila Leonida Sluckog pronašao i druge političke naloge poput VKontakte.

To je profil Putinu bliskog ruskog medijskog cara, Konstantina Malofejeva, koji navodno podržava ruske separatiste u istočnoj Ukrajini.

Također se mogu pronaći i postovi o izbornoj kampanji Oleksandra Feldmana, poslanika ukrajinskog parlamenta i čovjeka od povjerenja bivšeg ukrajinskog predsjednika koji je izbjegao u Rusiju, Viktora Janukoviča. 

Rusija prednjači u kupovini lajkova

Prema Strateškom centru za komunikacije NATO, na tržištu za manipulaciju socijalnih medija prednjači Rusija.

U izvještaju centra stoji da je ukupan udio lažiranih lajkova, repostova i pregleda na svim platformama na socijalnim mrežama od 10 do 30 odsto.

„S obzirom da mi možemo samo da uradimo trenutni snimak ovih podataka, nemoguće je procijeniti ukupan obim manipulacije", kaže Janis Sarts, direktor Strateškog komunikacionog centra NATO za DW.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije