Ruski hakeri iskoristili Instagram Britney Spears za širenje malwarea

Radiosarajevo.ba
Ruski hakeri iskoristili Instagram Britney Spears za širenje malwarea
Ruski hakeri iskoristili su Instagram profil pop pjevačice Britney Spears za širenje malwarea, a da nitko to nije primijetio mjesecima.

Prema izvještaju koji je objavila slovačka tvrtka za internetsku sigurnost ESET, hakeri su iskoristili Britney Spears, kao sredstvo za preusmjeravanje zaraženih kompjutera na središnji server koji upravlja malwareom.

Naime, među hiljadama komentara na njenu fotografiju objavljenu u januaru ove godine, sakrilo se i njih nekoliko koji su sadržavali skrivene instrukcije za malware, prenosi Zimo.co.

Iako je originalna objava u međuvremenu obrisana, komentar, koji na prvi pogled izgleda veoma nevino, zapravo skriva kod pomoću kojeg hakeri mogu komunicirati sa zaraženim kompjuterom. U komentaru je naveden hashtag u kojem se skriva kod za prebacivanje na bit.ly link, a koji potom stvara vezu sa serverom koji upravlja malwareom.

Iz Instagrama su objavili kako su svjesni problema te rade na njihovom otklanjanju.

Iz ESET-a pak upozoravaju kako se iza malwarea krije ruska grupa pod imenom Turla, te dodaju da se vjerojatno radilo o testiranju tehnologije, jer veza na koju kod iz hashtaga vodi nije imala previše klikova.

Međutim, u budućnosti bi se slični komentari mogli pojaviti na profilima poznatih osoba na društvenim mrežama i tako potencijalno malwareom zaraziti milijune njihovih obožavatelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije