Ruski anonymousi srušili stranicu Kremlja

Radiosarajevo.ba
Ruski anonymousi srušili stranicu Kremlja

Hakerska grupa koja sebe naziva ruskim ogrankom Anonymousa preuzela je odgovornost za napad koji je privremeno oborio zvanični predsjednički web site Vladimira Putina u srijedu. Anonymousi su tako održali obećanje da će hakovati vladine informacione portale dva dana nakon postavljanja Putina na dužnost predsjednika, na kojoj će ostati narednih šest godina.

Web stranica Kremlin.ru je bila nedostupna skoro sat vremena od 11 sati prije podne a grupa je odmah preuzela odgovornost tvrdeći da je to uradila iz solidarnosti sa opozicijom, prenosi Interfax. Anonymousi su na Twitteru postavili poruku Kremlin.ru - tango down, koristeći vojnu šifru za objavu da je uspješno obavljen zadatak. Probleme je tokom dana imala i službena web stranica Ruske federalne bezbjednosne službe.

Predstavnik internet servisa Kremlja je potvrdio da se napad dogodio i dodao da su se i druge vladine web stranice našle na udaru hakera, prenosi Interfax.

 “Mi veoma ozbiljno uzimamo ovakve prijetnje i potpuno smo pripremljeni”, rekao je on. “Radi se ozbiljnim napadima, ali ni stručnost naših zaposlenih nije šala”.

U subotu uvečer, pred Putinovu inauguraciju, ruski ogranak kolektiva Anonymous je postavio video poruku prijeteći da će hakovati vladine stranice, izražavajući podršku opozicionom pokretu.

U martu ove godine su ruski ogranak Anonymousa napao je web stranice dva regionalna predstavništva vladajuće Jedinstvene Rusije.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije