Širi se novi izazov na TikToku, roditelji upozoreni da su djeca u životnoj opasnosti

2
Radiosarajevo.ba
Širi se novi izazov na TikToku, roditelji upozoreni da su djeca u životnoj opasnosti
Pixabay / Ilustracija

Majku troje djece iz Zagreba šokirao je tinejdžer koji joj se bacio pred auto, napravio sklek, dok su djevojke pljeskale i snimale...

Auto staje ispred pješačkog prijelaza jer mu je na semaforu crveno svjetlo, zeleno je za pješake. Uz sam prijelaz stoji nekolicina maloljetnika.

U trenutku kad se pali crveno svjetlo za pješake, taman kad će se za automobile upaliti žuto pa zeleno svjetlo, jedno dijete istrčava na zebru, napravi nekoliko sklekova i otrči. Njegovi prijatelji to sve snimaju i kasnije stavljaju na društvenu mrežu TikTok.

Druga varijacija je da dijete legne na cestu dok je automobil dovoljno udaljen da ga dijete vidi, ali ne i da vozač vidi dijete. Kad ga vozač primijeti i počne kočiti, dijete čeka da se automobil opasno približi i tek onda ustane i otrči.

Snimka opet završava na TikToku, uz hešteg #ghostingchallenge.

Taj “izazov” u SAD-u je bio popularan krajem prošle godine, a koliko je opasan, govori činjenica da je nekolicina djece završila na hitnoj jer vozači nisu uspjeli na vrijeme zaustaviti automobil. Sad je izazov Ghosting došao i do Hrvatske. Tačnije, do zagrebačke Kajzerice, na što su iz Osnovne škole Kajzerica upozorili roditelje, pipe 24sata.hr

Škola službeno upozorila 

"U razgovoru s učenicima došlo je do saznanja kako postoji nova igra koja se širi među učenicima", objavili su na stranicama škole.

"Ona se sastoji od izazova da učenik legne posred ceste sve dok se automobil ne primakne blizu, a onda se brzo moraju izmaknuti. Učenici su potvrdili da među njima postoje oni koji se tako igraju!", napisali su iz stručne službe škole.

Dodaju kako je opisani izazov potekao s društvene mreže TikTok koju pojedini učenici koriste i aktivni su na njoj.

"Molimo Vas da obratite pažnju na sadržaj koji je dostupan djeci, pogotovo kada su u pitanju opasne aktivnosti poput navedene. Također, svakako bi trebalo ograničiti pristup društvenim mrežama i nadzirati njihove aktivnosti", apelirali su na roditelje iz ove škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije