'Revolucionarni' AI uređaj koji omogućava jeftinije pozive i poruke pogriješio tokom promocije

0
Radiosarajevo.ba
'Revolucionarni' AI uređaj koji omogućava jeftinije pozive i poruke pogriješio tokom promocije
Foto: Printscreen / AI uređaj

Novi uređaj sa vještačkom inteligencijom, kreiran u saradnji dizajnera iz Applea i Microsofta, zvanično je predstavljen, ali je napravio veliku grešku tokom promocije za javnost.

Humane je kompanija koja lansira visoko iščekivani proizvod u obliku AI broša. Ovaj dosad neviđeni sistem se pričvršćuje za odjeću i koristi mikrofone, zvučnike i displej funkcije koje projektuju informacije na ruku vlasnika.

Ideja kreatora je podsticanje ljudi da se više angažuju sa svijetom oko sebe, umjesto da stalno budu fokusirani na mobitele.

Mnogi nisu svjesni da roštilj može povećati rizik od raka. Postoji fantastičan trik kako to izbjeći

Mnogi nisu svjesni da roštilj može povećati rizik od raka. Postoji fantastičan trik kako to izbjeći

Informacije koje pruža sistem dolaze iz različitih platformi vještačke inteligencije, uključujući i autora ChatGPT, OpenAI.

Ali sigurno se pitate, da li će nas proizvod poput ovog koštati prilično? Pa, niste u potpunosti u krivu. Uređaj će koštati 699 dolara (1.275 KM) i moći će se naručiti sljedeće sedmice u SAD-u. To možda zvuči skupo, ali imajte na umu da iPhone 17 košta 799 dolara (1.458 KM), tako da je broš jeftiniji za 100 dolara (182 KM) i može se koristiti za pozive i poruke.

Predsjednik kompanije Humane, Imran Chaudhri, uzbuđen je zbog budućnosti, a jedna od karakteristika broša je sposobnost odgovaranja na pitanje na osnovu informacija sa interneta. Korisnici mogu pritisnuti AI broš, postaviti pitanje naglas, i on može tačno uhvatiti šta govore. Odgovor bi trebao da se pojavi pred njihovim očima.

Tokom zvaničnog predstavljanja proizvoda, jedan od prezentatora je demonstrirao njegovu sposobnost, rekavši: "Mogu ga koristiti i za postavljanje pitanja, kao na primjer: kada je sljedeće pomračenje i gde je najbolja lokacija za vidjeti ga?"

AI broš je prikazao odgovor, rekavši da je najbolje mjesto za vidjeti sljedeće sunčano pomračenje Exmouth u Australiji ili Istočni Timor, u aprilu 2024. godine. Međutim, ova informacija nije tačna, što je dovelo do prvog velikog propusta AI fenomena.

Istina je da će sljedeće godine pomračenje sunca biti vidljivo samo iz Sjeverne Amerike, nazvano 'Veliko sjevernoameričko pomračenje'. Neće se vidjeti iz Australije, kako je broš rekao publici, već samo iz SAD-a, Kanade i Meksika.

Izgleda da vještačka inteligencija još uvijek nije spremna preuzeti kontrolu. Moguće je da je greška nastala zbog toga što se ovogodišnje pomračenje sunca moglo vidjeti iz Exmoutha i Istočnog Timora u aprilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije