'Revolucionari' iPad u prodaji (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
'Revolucionari' iPad u prodaji (VIDEO)

Prvi primjerci novog, neki kažu revolucionarnog uređaja iPada krenuo je u prodaju, a dojmovi onih koji su ga već koristili su uglavnom pozitivni. Ukoliko Apple bude uspješan s prodajom, iPad će biti prvi tablet koji je stekao međunarodnu popularnost.

Procjenjuje se da će se samo 240 hiljada sretnika, koji su uspjeli uplatiti svoj novi uređaj u sedmodnevnoj internet prodaji otvorenoj 12. marta, zaista sutra moći pohvaliti svojom novom "igračkom". Najavljuje se da će Appleovu kombinaciju iPhonea i netbooka predstavljenu 27. januara u San Franciscu prvih dana kompanija prodavati u samo 15 komada po danu. Uglavnom će budući kupci prvih dana moći revolucionarni uređaj samo gledati u američkim trgovinama.

Nema kampiranja pred trgovinama

Prva serija iPada uglavnom će biti prodana internetsk korisnicima, a pretpostavlja se da će drugi krug prodaje početi 12. aprila. Onim zagriženim kupcima koji su planirali cijelu noć kampirati kako bi prvi kupili novo čudo iz Applea, preko interneta se poručuje da se ne trude jer neće doći do uređaja. Novinari iz SAD-a koji su isprobali uređaj tvrde kako je odličan.

Kao najveću njegovu prednost ističu brzinu. Neki od njih tvrde kako je surfanje internetom prava milina jer se stranice učitavaju izrazito brzo. Steve Jobs je rekao da je to surfanje kakvo bi trebalo biti, jer "jednostavno radi". Neki tvrde kako bi iPad trebao spasiti određene industrije te uvesti revoluciju u tržište štampanih medija, knjiga, časopisa, TV-a, igara i filmova.

http://www.youtube.com/watch?v=Luj263H_56A


Iskustvo intimnije od laptopa i pametnog mobitela

Određeni američki listovi kažu da iPad ne treba ocjenjivati "na prvu loptu" te da će se tek u budućnosti vidjeti što je Steve Jobs mislio kada je iPad opisao kao iskustvo puno intimnije od laptopa i pametnog mobitela. Smatra da će iPad promijeniti način na koji se igramo i radimo te to usporedio s promjenom koja se dogodila kada je iPod doveo MP3 format širokim masama.

Reakcije na čitanje knjiga na iPadu su uglavnom pozitivne, a oduševljeniji recenzenti tvrde da je zaslon iPada prekrasan te ugodan za čitanje. Konačnu ocjenu ovog dijela iPada će zasigurno dati čitatelji koji na njemu uspiju pročitati dvije ili tri knjige veličine "Rata i mira". Oduševljenje recenzenata izazvala je i baterija koja, navodno, zaista i traje oko 10 sati, koliko je naveo proizvođač. Neki od recenzenata kažu da s jednim punjenjem uređaj može izdržati 12, pa čak i više sati.

http://www.youtube.com/watch?v=lEARzd16hlw


Tablet računala prisutna su još od 90-ih godina, ali nikad nisu stekla pravu popularnost. Trenutno čine oko jedan posto tržišta kompjutera. Postoji veliko potencijalno tržište, a istovremeno će veliku ulogu igrati prava funkcionalnost ne samo iPada, nego i konkurentskih uređaja koji bi trebali biti pušteni u prodaju ove godine, kao što je HP-ov i Microsoftov Slate.

Prvi podaci o prodaji tokom vikenda dat će prve naznake oko budućeg uspjeha, iako neki promatrači kažu da treba pričekati nekoliko mjeseci i tek onda davati procjene. Appleov iPhone je u prvom vikendu svog dolaska na tržište 2007. godine prodan u 270.000 primjeraka, a u prvih 12 mjeseci prodano je 6.1 miliona komada.

Nedostaje kamera

Kritičari tvrde da je nedostatak iPada što nema nikakvu kameru ili fotoaparat koje posjeduje gotovo svaki mobitel koji danas izlazi na tržište. Bez kamere nepovratno odlazi mogućnost za videochat. Svađa među recenzentima nastaje kada se spomene softverska tastatura. Tu će zadnju riječ imati korisnici, jer Wall Street Journal tvrdi da je tastatura iPada bolja od većina na prijenosnicima, dok joj drugi daju prolaznu ocjenu, a NY Times tvrdi da je jedva upotrebljiva.

Do sada se zna datum izlaska modela u SAD-u, Australiji, Kanadi i nekoliko zapadnoevropskih zemalja.

Vezano:
Nije još ni progledao, a već ima fancy garderobu
Apple predstavlja novi uređaj - iPad (VIDEO)

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije