Retrospektiva Storma Thorgersona

Radiosarajevo.ba
Retrospektiva Storma Thorgersona
Storm Thorgerson

U londonskoj Idea Generation Gallery izloženi su radovi iz 42-godišnje karijere Storma Thorgersona, po mnogima najboljeg dizajnera albuma i covera u historiji pop i rock muzike. Na izložbi Right But Wrong-The Extended Album Art of Storm Studios and Hipgnosis Thorgerson predstavlja poznate, ali i još neviđene slike, skice i crteže, instalacije i skulpture iz svog bogatog opusa.

Posebna poslastica izložbe je Dark Side od the Moon, soba u kojoj se može vidjeti reinterpretacija kultnog omota albuma grupe Pink Floyd u deset različitih verzija, uključujući i obojana stakla na prozorima. Odbijajući živjeti na staroj slavi, autor se predstavlja i radovima posljednjeg desetljeća.

Storm Thorgerson je kultna figura svjetske pop kulture. Po mnogima šesti čovjek grupe Pink Floyd, zaslužan je za naglašenu artificijelnost njihovih albuma i imidža općenito, što je zajedno sa muzikom, tekstovima, koncertima i filmovima, stvaralo svojevrsni “Gesam-kunstwerk”. Od davnih 60-ih, kada je sa Aubrey Powell počeo u kultnoj dizajnerskoj art grupi Hipgnosis koja potpisuje sve covere-perjanice Floydove kolekcije, Thorgerson se razvio u vrhunskog dizajnera profinjene estetike sa razvijenim šestim čulom za nadrealno i artificijelno.

Već je prvim radovima bio ispred vremena, anticipirao je munjeviti razvoj tehnologije posljednje decenije i postao pionir originalnog komercijalnog dizajna. Atraktivnim coverima, među kojima su i oni Led Zeppelina, Black Sabbatha, grupe Genesis, Petera Gabriela, 10 CC, The Cranberriesa i Musea, uticao je na generacije konzumenata pop muzike, ali i na nove generacije dizajnera i pop umjetnika. Nove generacije dizajnera, koristeći mogućnosti nove tehnologije, nisu ni svjesne koliki uticaj u tome imaju Thorgerson i njegova generacija.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije