Retrospektiva Fride Kahlo

Radiosarajevo.ba
Retrospektiva Fride Kahlo


U berlinskom muzeju Martin-Gropius-Bau prije par dana je otvorena velika retrospektiva Fride Kahlo, jedne od najvažnijih slikarki u historiji umjetnosti uopšte. Pored fotografija iz Fridinog života i njenih crteža i slika, postavka obuhvata i filmove o njenom životu i djelu, te različite prezentacije i predavanja teoretičara umjetnosti.

Rođena u Coyoacanu kod Mexico Cityja, Frida Kahlo predstavlja ikonu latinoameričke umjetnosti, ali i jednu od malo tako slavnih umjetnica prve polovine 20. stoljeća.

Nakon katastrofalne saobraćajne nesreće koju je doživjela sa 18 godina, cijeli njen život i stvaranje postaju obilježeni kontinuiranim operacijama i teškim zdravstvenim stanjem. Osim nesreće koja joj je promijenila život, najveći utjecaj na slikarstvo Fride Kahlo imala je burna veza sa meksičkim muralistom Diegom Riverom i brojne afere oko nje.

Iako samouka slikarka, Kahlo je kasnije predavala štafelajno i muralno slikarstvo, i uprkos tome što je bila jedva pokretna većinu života, izgradila zavidnu karijeru.

Cilj sveobuhvatne izložbe u Martin-Gropius-Bau bio je sakupiti sve što se o Fridi sakupiti može – djela iz privatnih kolekcija, fotografije iz privatnih albuma njene porodice, rane crteže i skice, poznate i nepoznate slike iz različitih faza posuđene iz 30 meksičkih i 25 sjevernoameričkih muzeja, a sve zaokružiti detaljnim opisima i analizama koje prate svaki eksponat ponaosob.

Izložba nakon Berlina seli u bečki Kunstforum.



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije