Reispisivanje historije umjetnosti

Radiosarajevo.ba
Reispisivanje historije umjetnosti


Mladi američki umjetnik Titus Kaphar posljednjih nekoliko godina radi na svojim vlastitim verzijama poznatih ulja na platnu evropskog i američkog portretnog slikarstva iz 18. i 19. stoljeća. Kaphar ova djela koristi kako bi pokrenuo dijalog koji se tiče rase, spola, klase, zaključaka onovremene umjetnosti i današnjeg gledanja na nju.

Kapharova prva velika samostalna izložba na kojoj je prikazan ovaj ciklus, koji na neki način predstavlja reispisivanje historije umjetnosti, otvorena je u Muzeju moderne umjetnosti u Seattleu krajem aprila.

I sam crne boje kože, Kaphar je odlučio, na sarkastičan i humorističan način, pozabaviti se ovom temom u kanonskoj umjetnosti. On najprije naslika vjernu kopiju cijenjene slike stare dva ili tri vijeka, a potom iz nje izreže dio ili određenu figuru prelije katranom.

Pitanja koja mladi umjetnik ovim postavlja su ponajprije: ko priča prikazane priče? ko ima korist od toga kako je priča ispričana?, te čiji glas nedostaje u cjelovitoj slici? Izrezane ili prekrivene likove on na neki način oslobađa društvenih okova koji su im u to vrijeme bili nametnuti ili jednostavno prefarba – simbole moći.







notcot.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije