Rat u BiH kao tema videoigara

Radiosarajevo.ba
Rat u BiH kao tema videoigara

Prvobitne najave za igru Battlefield 3 su početni sukob smještale u Sarajevo. Igra je trebala prikazati konflikt na području BiH, koji bi doveo i do novog rata, ali se od toga odustalo. No, novi nastavci serijala Medal of Honor Sniper: Ghost Warrior će igračima prikazati rat u Bosni. 

Tako će Medal of Honor: Warfighter igračima omogućiti da iskuse ratne sukobe u Jemenu, Somaliji, Pakistanu i - Bosni i Hercegovini, čime novi nastavak serijala stavlja BiH u istu ravan sa nestabilnim, ratnim područjima širem svijeta. Igru će pokretati Frostbite 2 engine, koji će se pobrinuti da se što realnije dočara uništenje zgrada i terena. Igrači će biti stavljeni u ulogu svih većih specijalnih postrojbi poput US Navy Sealsa, Britanskog SAS-a, ruskog Spetsnaza i drugih. 

Sniper: Ghost Warrior 2 će igračima pokušati dočarati sukob u opkoljenom Sarajevu 1993. godine. Detaljno prikazane lokacije, poput Holliday Inna, možete vidjeti u promotivnom videu. 

Pitanje je koliko ovakve videoigre promoviraju Bosnu i Hercegovinu, a koliko predstavljaju još jedan primjer ratnih zbivanja kao glavne karakteristike BiH za širu populaciju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije