Pušten u rad najveći radioteleskop na svijetu

Anadolija
Pušten u rad najveći radioteleskop na svijetu
Kina je danas svečano u rad pustila najveći radioteleskop na svijetu koji ima zadatak da unaprijedi istraživanja svemira i potragu za tragovima života van Zemlje.

Kineska novinska agencija Xinhua javlja da je projekat teleskopa FAST, koji je instaliran u planinskoj regiji jugozapadne kineske provincije Guizhou, koštao 180 miliona dolara od početka njegove izrade 2011. godine.

Glavni dio teleskopa je veliki reflektor koji se sastoji od 4.450 trougaonih panela i čiji dijametar obuhvata prostor od 30 fudbalskih terena.

Zamjenik šefa projekta FAST Zhang Shuxin istakao je kako je teleskop sa radijusom od 500 metara, tako veliki i opremljen tehnologijom koja do sada nije korištena u svijetu.

Kina ubrzava program istraživanja svemira, kojim upravlja vojska, i smatra ga simbolom kineskog napretka. Zvanični Peking planira postaviti stalnu stanicu u orbiti Zemlje do 2020. godine i poslati čovjeka na Mjesec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije