Prva terenska posjeta ambasadora UNICEF-a Edina Džeke

Radiosarajevo.ba
Prva terenska posjeta ambasadora UNICEF-a Edina Džeke
Edin Džeko ambasador UNICEF-a (Foto: fotoservis)

Nogometni reprezentativac BiH i prvotimac njemačke ekipe Wolsfburg Edin Džeko obišao je danas prije podne, kao prvi ambasador UNICEF-a u BiH, škole u Fojnici, Bilalovcu, Brestovskom, Kaćunima i Busovači.

Škole koje je obišao Džeko funkcioniraju po principu “dvije škole pod jednim krovom”, a u proteklom periodu bile su obuhvaćene UNICEF-ovim projektom "Kreiranje sigurnog okruženja za djecu“.

Kako je saopćeno iz UNICEF-a u BiH, ovaj projekt je implementiralo udruženje "Genesis" tokom kojeg su se djeca na zajedničkim radionicama zbližila i danas jedni drugima nisu nepoznanica već prijateljski dijele prostor, igrališta i jedni drugima pomažu u rješavanju svakodnevnih učeničkih problema sa kojima se susreću svi njihovi vršnjaci.

U okviru ovog projekta učenici, nastavnici, direktori škola i roditelji prošli su kroz treninge i radionice na kojima je govoreno o važnosti suživota i tolerancije, te je ukazano na to da je konflikt prisutna činjenica, koja ukoliko se na nju gleda pozitivno može biti i šansa, a ne samo težnja ka ugrožavanju "onog drugog“.

Djeci je na to ukazao i njihov idol Džeko kojeg su svi oduševljeno dočekali i sa velikom pažnjom slušali.

"Čuo sam o aktivnostima koje ste imali u školi i u kojima je većina vas učestvovala. Htio bih vas ohrabriti da nastavite tako, jer su tolerancija, rad, upornost i učenje, siguran put do uspjeha. Ja sam se u to uvjerio mnogo puta. Kada sam otišao igrati, prvo u Češku, pa onda u Njemačku, prvo sam trebao savladati jezik, naviknuti se na drukčije ljude i običaje, prihvatiti ih, da bi oni prihvatili mene. Jedino tako sam mogao uspjeti," kazao je Džeko djeci iz škola 'Muhsin Rizvić' i 'Ivan Goran Kovačić'.

Poručio im je da nastave da se druže, uvažavaju, budu uporni i uče, jer će tako najlakše “naći svoje mjesto u svakom dijelu svijeta”.

Mnogi su se interesirali i o tome u kojem dresu će Džeko igrati naredne sezone s obzirom da je to aktuelna tema u nogometnom svijetu.

"Ono što sa sigurnošću mogu reći je da ću i dalje igrati za djecu i UNICEF", kazao je Džeko.

Euforiju među djecom u Fojnici izazvalo je izvođenje početnog udarca na revijalnoj utakmici ekipe osmih razreda sastavljene od učenika iz obje škole, protiv najačeg sastava učenika nižih razreda.

"Ne moram vam govoriti koliki je podstrek ovoj djeci pojavljivanje jednog sportiste kakav je Edin Džeko. Mislim da će ovo imati veoma pozitivan uticaj na djecu i pokazati im kako nisu sami", kazao je direktor Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Fojnice Ivica Beblek, dodajući kako je više nego zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa UNICEF-om kroz projekt 'Kreiranje sigurnog okruženja za djecu'.

U Kiseljaku je Džeko otvorio veliko igralište ispred Osnovne škole “Brestovsko” na kojem će se zajedno igrati djeca koja također pohađaju školu po različitim planovima i programima.

"Obradovala me vijest da ste dobili igralište. Možda se baš u vašoj školi krije neki novi veliki sportski talenat. Ali ono što vam želim reći iz vlastitog iskustva je da talenat nije dovoljan za uspjeh. Pored talenta i malo sreće, potrebno je puno rada, učenja, tolerancije i razumijevanja za drugo i drugačije", kazao je Džeko oduševljenim mališanima iz Kiseljaka.

Direktor Osnovne škole “Brestovsko” Saudin Dahija kazao je da je ova škola do sada jedina u općini Kiseljak bila bez igrališta. Igralište je finansirala općina Kiseljak, a direktor ističe kako je činjenica da se evropski nogometaš kakav je Džeko našao na njegovom otvaranju ogroman podstrek djeci i kruna uspješne saradnje ove škole i UNICEF-a kroz više realiziranih projekata.

Posebnu euforiju među djecom Džeko je izazvao u mjestu Kaćuni gdje ga je dočekao veliki broj djece i prezentirani su mu rezultati postignuti kroz zajedničke projekte.

Učenici su mu darovali crteže i recitovali.

U Busovači je također imao srdačan doček, gdje je hor pjevao u njegovu čast, a učenici su recitirali pjesmu posvećenu Džeki.

Nakon obilaska spomenutih škola, Džeko će poslijepodne posjetiti Novi Travnik gdje su se djeca iz dvije škole kroz zajednički projekt ujedinila i uz podršku odraslih i vlastitu inicijativu i ideju uspjela naći sredstva za igradnju igrališta.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije