Pronađen uviđaj obračuna kod OK Korala (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Pronađen uviđaj obračuna kod OK Korala (VIDEO)
OK Koral

Rukom pisani očevid mrtvozornika, koji je sastavljen nakon legendarne pucačine kod OK Korala pronađen je u prašnjavoj kutiji, više od 125 godina nakon jednog od najpoznatijih događaja iz historije Divljeg zapada.

Iako se znalo za postojanje tog dokumenta, smatralo ga se nestalim nakon što je fotokopiran tokom 1960-ih. Pronašao ga je sudski službenik koji je čistio zatvorsko skladište u Bisbeeju, oko 35 kilometara južno od Tombstonea, grada na tadašnjoj granici Arizone u kojem se odigrao historijski sukob.

Dokument se nalazio u savremenoj kuverti na kojoj je pisalo "čuvati" sa datumom "1881. godina".

Uviđaj je sastavljen nakon što su šerif Wyatt Earp, njegova dva brata i Doc Holliday susreli bandu pijanih odmetnika što je dovelo do pucnjave u trajanju od 30 sekundi u kojoj su poginuli Frank i Tom McLaury te Bill Clanton.

Earp i Holliday su nakon toga ušli u "narodno predanje" te su postali inspiracija za veliki broj filmova o neukrotivom Divljem zapadu.

Dužnosnici su na konferenciji za medije pokazali samo jedan papir sa plavim linijama i neurednim, ukošenim tekstom pisanim crnom tintom. Po svemu sudeći u pitanju je početak svjedočenja Williama Claiborna, kojeg su historičari identificirali kao prijatelja trojice ubijenih razbojnika.

"Bio sam prisutan poslijepodne 26. oktobra '81. kada je počela pucnjava", navodi se u svjedočenju. Iako je sudski službenik "hvatao" bilješke, dokument je čitak, ali je papir je potamnio i postao krhak. Uviđaj je obavio mrtvozornik Henry M. Matthews.

Sud je dokumente predao državnom arhivu, a stručnjaci su odmah počeli razmotavati vrpcu kojom su bili povezani, restaurirati papir i tintu te digitalizirati stranice.

Prve stranice mogle bi se pojaviti na web stranici biblioteke za historiičare već naredne sedmice.

Malo je vjerovatno da će transkript otkriti neke nepoznate pojedinosti o sukobu, pogotovo jer su historičari već obradili fotokopije, a čitava je istraga detaljno praćena u tadašnjim novinama.

Ipak, historičari se dugo već spore oko toga ko je ispalio prvi metak te je li Tom McLaury uopće bio naoružan kad je ubijen. Earp i njegovi zamjenici su tvrdili da su se samo branili, ali prijatelji razbojnika su tvrdili da je u pitanju bilo hladnokrvno ubistvo.

Zaljubljenici Divljeg zapada još uvijek se spore oko toga ko je u pravu, iako su sudac i porota ustanovili da nema dokaza za pokretanje postupka protiv Hollidaya i braće Earp.

Zaljubljenici u historiju tvrde da rukopis neće rasvijetliti ništa iako bi se moglo pokazati da na zamrljanim fotokopijama ima bilješki koje bi mogle otkriti savremene metode digitalizacije.

Interpretacija čuvenog obračuna u filmu Tombstone iz 1993.:

http://www.youtube.com/watch?v=2mnFsrmsA94



dnevnik.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije