Projekat Sauron: Sofisticirani softver pet godina špijunira internet svijet

Radiosarajevo.ba
Projekat Sauron: Sofisticirani softver pet godina špijunira internet svijet
Pixabay / Ilustracija
Sofisticirani oblik zloćudnog softvera (malware), poznat pod imenom Projekat Sauron, više od pet godina špijunirao je niz organizacija.

Kako piše piše BBCsmatra se da je ovaj zloćudni softver nastao u organizaciji koju finansira i kontrolira neka moćna država, iako nije otkriveno o kojoj bi se zemlji moglo raditi.

"Projekt Sauron" funkcionira tako da se zamaskira u neku benignu datoteku, a pritom se ponaša vrlo nepredvidljivo, zbog čega ga je teško otkriti. Stručnjaci iz tvrtkiKaspersky Lab i Symantec smatraju da je njegova osnovna funkcija bila špijuniranje računara koje je zarazio. Štoviše, pronašli su dokaze da je ovaj zloćudni softver špijunirao više od 30 različitih organizacija u Rusiji, Iranu i Ruandi, Belgiji te čak i Kini.

Da stvar bude intrigantnija, riječ je uglavnom o državnim, vojnim, tehnološkim, znanstvenim i financijskim organizacijama što sugerira da je riječ o vrlo ozbiljnom slučaju špijunaže.

Jednom kad uđe na privatni računar, Projekat Sauron može ukrasti datoteke i različite lozinke te praktički dati neograničen pristup računaru osobi koja ima kontrolu nad zloćudnim softverom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije