Prodavnica robota za ljubitelje tehnologije budućnosti

AA
Prodavnica robota za ljubitelje tehnologije budućnosti
U kineskom gradu Changsha, prijestolnici provincije Hunan, zanimljiva radnja plijeni pažnju tamošnjih stanovnika.

Naime, u ovoj specijaliziranoj prodavnici moguće je pronaći robote svih veličina i boja namijenjenih za obavljanje različitih poslova, piše Anadolu Agency (AA).

Na samom ulazu kupcima dobrodošlicu daje robot koji radi na poslovima posluživanja.

U ovoj trgovini se osim robota koji zabavljaju nalaze i oni koji pomažu u domaćinstvu. Jedan od njih je inteligentni usisavač koji čisti automatski, a koji je programiran tako da se pomiče ukoliko se u njega udari nekim pokućstvom.

Nemali je broj kineskih restorana u kojima upravo roboti obavljaju poslove konobara što je naišlo na odobravanje klijenata. Ove sofisticirane mašine rade sa velikom preciznošću, podižu, pomjeraju stvari i sortiraju robu.

Uslijed tehnološke ekspanzije u toj istočnoazijskoj zemlji, Kina planira lansirati svemirsku ekspediciju robota na Mars.

Naučnici su počeli da razvijaju tehnologije robotike koje će omogućiti nesmetanu komunikaciju između Zemlje i robotske misije na Crvenoj planeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije