Prodaja Iphone-a tone, može li to Apple iskoristiti u svoju korist velikim potezom?

1
Radiosarajevo.ba
Prodaja Iphone-a tone, može li to Apple iskoristiti u svoju korist velikim potezom?
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Apple

Apple je u četvrtak prijavio manji pad tromjesečnog prihoda od očekivanog, a izvršni direktor Tim Cook rekao je za Reuters da kompanija očekuje povratak na rast prodaje u tekućem tromjesečju jer ulaže u AI funkcije koje će biti predstavljene u narednim mjesecima.

Apple je povećao svoju dividendu u gotovini za 4% i odobrio dodatni program za otkup svojih dionica u vrijednosti od 110 milijardi dolara. Otkup je najveći u istoriji kompanije, kaže analitičar Thomas Monteiro.

Dionice Apple-a porasle su za otprilike 7% u produženoj trgovini nakon izvještaja.

Određen jednomjesečni pritvor uhapšenom za filmsku pljačku u Banjoj Luci

Određen jednomjesečni pritvor uhapšenom za filmsku pljačku u Banjoj Luci

Apple-ovi rezultati sugeriraju da bi kompanija možda ponovo mogla steći svoju poziciju na tržištu pametnih telefona, uprkos oštroj konkurenciji i regulatornim izazovima.

Dugo smatrane dionicama koje morate posjedovati ako ste na Wall Streetu, dionice Apple-a su imale lošiji učinak u usporedbi sa drugim Big Tech kompanijama u posljednjih nekoliko mjeseci. Ove godine su doživjele pad vrijednosti od 10 posto, uslijed borbe sa slabom potražnjom za iPhoneom i oštrom konkurencijom u Kini, prenosi WTVB.

Apple se suočava sa nizom izazova u svom poslovanju. Konkurenti za pametne telefone, kao što je Samsung Electronics, predstavili su konkurentske uređaje koji imaju za cilj hostovanje chatbotova sa umjetnom inteligencijom.

Na regulatornom planu, Appleovo poslovanje s uslugama, koje sadrži unosan App Store i koje je bilo jedno od rijetkih područja rasta u drugom fiskalnom tromjesečju, pod pritiskom je novog zakona u Europi.

U Sjedinjenim Državama, Ministarstvo pravde je u martu optužilo Apple za monopol na tržištu pametnih telefona i povećanje cijena.

Apple je malo rekao o svojim planovima proizvoda za umjetnu inteligenciju, tehnologiju na koju rivali Microsoft i Alphabetov Google stavljaju velike opklade. Kompanija je prošle godine počela da povećava troškove istraživanja i razvoja, a Cook je rekao da je kompanija potrošila više od 100 milijardi dolara na istraživanje i razvoj u posljednjih pet godina.

„I dalje se osjećamo vrlo raspoloženi u pogledu naše mogućnosti u generativnoj umjetnoj inteligenciji i pravimo značajna ulaganja“, rekao je. “Radujemo se što ćemo podijeliti neke vrlo uzbudljive stvari sa našim kupcima” na događajima kasnije ove godine, rekao je Cook.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije