Kako znati prati li Bluetooth uređaj svaki vaš korak?

0
Radiosarajevo.ba
Kako znati prati li Bluetooth uređaj svaki vaš korak?
Foto: Pexels / iPhone / Ilustracija

Apple i Google rade zajedno kako bi upozorili korisnike ako ih prati Bluetooth uređaj. Evo kako otkriti da li vas prate i šta učiniti po tom pitanju.

Ako vam se na telefonu pojavi upozorenje "[Item] Found Moving With You" sa zvukom pinga, to znači da vas prati nepoznati uređaj.

To je najnovija promjena koju Apple i Google uvode kako bi spriječili zloupotrebu uređaja koji pomažu u praćenju vaših stvari. Uz ovo novo upozorenje, telefoni će sada moći vidjeti identifikator trackera i dobiti upute kako ga onemogućiti.

Detalji pucnjave na Baščaršiji: Ranjen 29-godišnji Sarajlija

Detalji pucnjave na Baščaršiji: Ranjen 29-godišnji Sarajlija

"AirTag i dodaci trećih strana za 'Find My Network' su od početka dizajnirani s prvim industrijskim zaštitama privatnosti i sigurnosti," stoji u zajedničkoj izjavi Applea i Googlea.

"Apple je ostao posvećen inovacijama i dopunjavanju ovih zaštita kako bi potrošači bili sigurni".

Novo upozorenje je upareno sa skupom industrijskih smjernica, nastavlja se u izjavi, za bilo koje buduće proizvođače koji bi mogli željeti razviti ugrađene mogućnosti praćenja.

Bluetooth lokacijski trackeri su mali uređaji na baterije poput AirTag, Life360 Tile, Chipolo i Samsung SmartTags koji se koriste za praćenje prtljaga ili imovine osobe.

U martu je Apple pokušao, ali nije uspio odbaciti američku kolektivnu tužbu koja tvrdi da su njihovi proizvodi pomogli progoniteljima da prate svoje žrtve.

Prema Bloombergu, američki okružni sudac Vince Chhabria rekao je u sudnici u San Franciscu da su tri glavna tužitelja iznijela dovoljne tvrdnje o nemaru i odgovornosti za proizvod. Electronic Frontier Foundation (EFF), američka neprofitna organizacija koja se bavi digitalnim ljudskim pravima, objašnjava u svom vodiču "kako" otkriti Bluetooth trackere da oni komuniciraju s obližnjim telefonima kako bi pratili lokaciju predmeta vlasnika.

Dakle, ako osoba izgubi bicikl, tracker na biciklu će slati signale svim obližnjim telefonima dijeleći svoju lokaciju, što će na kraju doći do vlasnika trackera.

"Iako proizvođači uređaja stalno sugeriraju da su ovi uređaji namijenjeni samo za praćenje fizičke imovine, vrlo je lako nekome postaviti jedan od ovih trackera na osobu," stoji u vodiču.

Operativni sistemi Android 14+ i iOS 14.5+ mogu otkriti "nepoznate" uređaje za praćenje, ali često treba do 24 sata da telefoni pošalju upozorenje, nastavlja vodič.

Ponekad će uređaj za praćenje izdati zvuk pinga, ali ne uvijek, jer vlasnik može onemogućiti tu funkciju.

Za one sa starijim operativnim sistemima, ovo praćenje se također može obaviti putem nekih aplikacija trećih strana poput AirGuard.

Svi telefoni automatski omogućavaju sigurnosna upozorenja za nepoznato praćenje, ali korisnik može provjeriti ove dozvole u svojim postavkama. Kada telefon primi upozorenje, korisnik može dodirnuti upozorenje i vidjeti svaku lokaciju na kojoj je bio otkako je telefon registrirao nepoznati uređaj.

EFF-ov vodič predlaže pretragu bilo kojeg mjesta gdje bi se mogao sakriti objekt veličine eura, poput džepova, podstava torbi ili jakni ili ispod automobila. Na primljenoj obavijesti, korisnici mogu dodirnuti "Play Sound" kako bi im pomoglo locirati tracker.

Neki Bluetooth uređaji će omogućiti korisniku da sazna više o tome kome pripadaju. EFF-ov vodič predlaže držanje Apple AirTaga uz zadnji dio telefona kako bi se dobile serijske informacije zajedno s posljednja četiri broja telefonskog broja.

EFF također predlaže kontaktiranje vlasti ili uklanjanje baterije kako bi se onemogućio tracker ako i kada korisnik smatra da je to sigurno učiniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije