Na današnji dan / Pro Evolution Soccer – jedno ime za jednu igru

23. 11. 2020. u 13:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Na današnji dan prije točno devetnaest godina rođen je Pro Evolution Soccer serijal, kralj nogometnih igara u šestoj generaciji konzola.

Komplicirana je historija naziva za Konamijeve nogometne igre. Danas se PES zove eFootball, a PES više nije Pro Evolution Soccer nego kratica.

Da stvari budu kompliciranije, niz igara koje su prethodile tom Pro Evolution Socceru uključivale su nazive: Live World Soccer Perfect Eleven, Winning Eleven, Goal Storm, Perfect Striker te International Superstar Soccer.

Tek su se 2001. godine u Konamiju odlučili za samo jedno ime koje danas znamo pod kraticom PES.

Prvi Pro Evolution Soccer izašao je na današnji dan prije točno 19 godina za PlayStation 2 konzolu. PES je bio zamišljen kao simulacija nogometa, te se kao takav odmaknuo od ISS serijala kojega je razvijao drugi tim.đ

Dok se ISS okrenuo arkadnom gameplayu, PES je zadržao fokus na autentičnoj prezentaciji nogometa iz prethodnih ISS Pro Evolution igara. Da, stvarno je komplicirana ta priča s nazivima.

Originalni Pro Evolution Soccer bio je ujedno i prva igra u serijalu koja se pojavila na tada novoj PlayStation 2 konzoli. To je Konamijevom nogometu omogućilo značajan skok u prezentaciji.

Sve je u PES-u bilo ljepše – teren, publika mreža, lopta – u to vrijeme igra je izgledala vrhunski. PES se nekoliko mjeseci kasnije pojavio i na prvom PlayStationu, ali je ta verzija bila vizualno slabija i nije donijela velike pomake u odnosu na ISS Pro Evolution 2.

Pro Evolution Soccer na tržištu je ostvario značajan uspjeh pored kojega je Konami bio prisiljen eutanazirati ISS. Nastavak je uslijedio već iduće godine, a PES je na PlayStationu učvrstio i zadržao status kralja nogometnih igara. Sve do 2007. godine PES se numerirao rednim brojevima, a onda je nakon PES-a 6 uslijedio PES 2008, piše hcl.hr.

Konami je 2019. još jednom odlučio promijeniti naziv serijala. Pro Evolution Soccer je ostao kao kratica – PES, i svi se na serijal i dalje referiraju tom kraticom, ali službeno je PES postao eFootball PES.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA