Prije 148 godina Alexander Graham Bell patentirao telefon: Gospodine Watson, dođite, potrebni ste mi

0
Radiosarajevo.ba
Prije 148 godina Alexander Graham Bell patentirao telefon: Gospodine Watson, dođite, potrebni ste mi
Foto: Screenshot/YouTube / Ilustracija / Alexander Graham Bell

Teško bi bilo zamisliti život bez telefona u sadašnjem vremenu. Nastanku i razvoju telefona pomogli su mnogi naučnici među kojima su Antonio Meucci, Johann Philipp Reis i Alexander Graham Bell.

Upravo se ovaj posljednji smatra ocem telefona, iako je Reis 15-ak godina ranije predstavio svoju verziju telefona, ali njegov izum nikada nije zaživio.

Prva telefonska linija vodila je s krova zgrade dva sprata niže. Alexander Graham Bell patentirao telefon i obavio prvi razgovor telefonom sa svojim saradnikom Watsonom.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Na današnji dan prije 148 godina - 1876., Alexander Graham Bell obavio je prvi telefonski razgovor, a prva rečenica izgovorena preko telefona bila je: "Gospodine Watson, dođite! Potrebni ste mi!"

Uskoro je Bell patentirao telefon i osnovao telefonsku kompaniju Bell.

Alexander Graham Bell je rođen 3. marta, 1847. godine Edinburgu. Bio je naučnik i izumitelj, a osim rada na polju tehnologije telekomunikacija, zaslužan je i za važna otkrića u avijaciji i pomorstvu. Umro je na svom imanju, Beinn Bhreagh, 2. augusta 1922. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije