Preminuo umjetnik Tomislav Gotovac

Radiosarajevo.ba
Preminuo umjetnik Tomislav Gotovac
Foto: filmski.net

U 74. godini života umro je Tomislav Gotovac jedan od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih umjetnika, performera, reditelj avangardnih filmova i glumac.

Gotovac je nedavno pao u kupaonici te je od tada bio nepokretan i smješten u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi. Iako je najavljivao svoj oporavak, Gotovac je nažalost preminuo, piše Jutarnji list.

Rođen je u Somboru 1937. godine, a preselio se u Zagreb 1941. godine gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Iz njegove je biografije zanimljiv podatak kako je sve do trideset i neke godine radio kao službenik u banci, pa u bolnici, kako ga je iz današnje perspektive posve teško zamisliti.

Godine 1954. izveo svoj prvi performans u Mostaru, a šesdesetih godina počinje snimati eksperimentalne filmove. U istom se razdoblju Gotovac počinje baviti i fotografijom, kolažima i oblikuje svoj stil koji razvija u slijedećim godinama. Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu

Kao reditelj snimio je dva filma "Glenn Miller 2000" i "Praznik rada", a u glumačkoj karijeri zabilježio je značajan broj uloga.

Gotovčevi avangardni filmovi i performansi prikazivani su u svim gradovima svijeta, a između ostalog i u Dublinu, Londonu, Moskvi, Berlinu, Kyotu i New Yorku. Neka od njegovih najpoznatijih djela izložena su u pariškom Centru Pompidou na izložbi "Obećanja iz prošlosti".

U svojim je umjetničkim nastupima često koristio tijelo. Najpoznatiji je performance iz 1981. godine pod nazivom "Zagreb, volim te“, kada je gol hodao po centru Zagreba i ljubio pločnik.

Bio je jedan od rijetkih koji su doslovno svake sekunde svojeg života proživjeli umjetnost.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije