Preminuo Ronnie James Dio (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Preminuo Ronnie James Dio (VIDEO)
Ronnie James Dio, mjesec dana prije smrti na dodjeli Revolver Golden Gods Awards (Foto: Reuters)

Heavy metal je izgubio jednu od svojih najvećih ikona kada je u 67. godini od raka želuca preminuo pjevač i tekstopisac Ronnie James Dio.

"Danas je moje srce slomljeno. Ronnie je preminuo u nedjelju 16. maja u 7:45 ujutro. Mnogi prijatelji i članovi porodice su se uspjeli lično pozdraviti s njim prije nego je u miru preminuo. Ronnie je znao koliko je bio voljen od svih. Znajte da vas je Ronnie sve volio i da će njegova muzika živjeti vječno", napisala je Wendy Dio, supruga heavy metal ikone Ronniea Jamesa Dia na njegovom oficijelnom web siteu, nakon što je pjevač u bolnici u Houstonu izgubio bitku sa rakom želuca.

Američki pjevač i tekstopisac, i svjetska heavy metal ikona Ronnie James Dio nastupao je s grupama Elf, Rainbow, Black Sabbath, Heaven & Hell, te sa vlastitom grupom Dio. Sudjelovao je u stvaranju nekih od najlegendarnijih heavy metal albuma, uključujući Heaven and Hell Black Sabbatha i Holy Diver, koji je snimio s vlastitom grupom Dio.

Zadnjih godina Dio je nastupao sa grupom Heaven & Hell, koja je 2009. izdala album The Devil You Know, te su veliki dio 2008. i 2009. godinu proveli na turneji. 25. novembra 2009. njegova supruga Wendy objavila je da je pjevaču dijagnosticiran rak želuca, a u nedjelju ujutro Dio je izgubio bitku protiv teške bolesti.

Dok je bio član Black Sabbatha Dio je postao poznat zbog popularizacije "vragovih rogova", geste koja je postala glavni i najprepoznatljiviji simbol heavy metala. Dio je u kasnijim intervjuima objasnio da je gestu, čestu među praznovjernim stanovnicima južnih dijelova Italije, preuzeo od svoje bake koja je koristila da bi se zaštitila od "zlog oka".

http://www.youtube.com/watch?v=TzLTA2052cc


dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije