Preminuo Malcolm McLaren (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Preminuo Malcolm McLaren (VIDEO)
Malcolm McLaren

Nakon što se mjesecima borio s rakom, bolešću koju je skrivao od javnosti, Malcolm McLaren je izgubio bitku i preminuo u klinici u Švicarskoj. Bile su mu 64. godine, a u trenutku smrti s njim je bio 42-godišnji sin Joe Corre. Svijet je tako izgubio jednu od najvećih muzičkih ikona prošlog stoljeća, utemeljitelja punka i tvorca najpoznatijeg punk benda svih vremena, Sex Pistolsa.

McLaren je Sex Pistolse počeo okupljati 1976. godine, a njihov singl God Save the Queen dospio je na prvo mjesto britanske top liste i zauvijek promijenio historiju muzike. Kao njihov menadžer, McLaren je organizirao da Sex Pistolsi 1978. na američkoj turneji sviraju po redneck barovima, što je, kako je i planirao izazvalo iznimno žestoke i nasilne reakcije publike prisutne na koncertima.

Sex Pistolsi su pod McLarenovim vodstvom postali pravi hit, ali dvije godine od osnivanja basista Sid Vicious umire od prekomjerne doze heroina, nakon što je navodno ubio svoju djevojku Nancy.

McLaren je stvorio punk i anarhistički look koji ga je obilježavao, te postao centar čitave muzičke revolucije. "Kada smo bili mladi zaljubila sam se u Malcoma i mislila sam da je predivan. Još uvijek imam isto mišljenje, Malcom je bio jedna vrlo karizmatična, specijalna i talentirana osoba. Pomisao da ga više nema me uistinu ratužuje, iako već dugo nismo bili u redovnom kontaktu", izjavila je za medije Vivienne Westwood, McLarenova bivša partnerica.

McLaren je bio menadžer i brojnim drugim bendovima, među kojima i New York Dollsima i Bow Wow Wow. I sam se bavio muzikom i izdao nekoliko albuma, a najpoznatiji je Duck Rock iz 1983. sa hitom Double Duch.

Sex Pistolsi su imali gomilu problema sa vlastima i izdavačkim kućama. Saradnju su im otkazali i EMI i A&M records . Njihov hit God Save the Queen bio je zabranjen na BBC-ju.

http://www.youtube.com/watch?v=mbyZjU5gHVQ

Raspali su se nakon turneje po SAD 1978. McLaren je tada napravio film o bendu, međutim, izgubio je sudski spor koji su zbog autorskih prava pokrenuli članovi Pistolsa.

http://www.youtube.com/watch?v=2KCUrZ3NBqY

http://www.youtube.com/watch?v=em5tC6WDpP8

http://www.youtube.com/watch?v=H2Drw2_HmK0

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije