Predstavljen je Apple Vision Pro: Uređaj za virtuelnu i proširenu stvarnost

0
Radiosarajevo.ba
Predstavljen je Apple Vision Pro: Uređaj za virtuelnu i proširenu stvarnost
Foto: Printscreen / Apple Vision Pro

Nakon višegodišnjih glasina i nagađanja napokon je službeno predstavljen prvi VR/AR uređaj tvrtke Apple. Zvat će se Apple Vision Pro i sastojat će se od naočala bez fizičkih kontrolera.

Prvenstveno će to biti uređaj proširene stvarnosti, s kojim će korisnik dobivati prikaz aplikacija unutar svog okruženja. Međutim, postojat će i izvedba za virtualnu stvarnost.

Zanimljiva značajka koju nemaju drugi uređaji ove vrste bit će ta da će drugim ljudima biti vidljivo u kojem ste načinu izvedbe. Dok ste u modu proširene stvarnosti, drugi će moći vidjeti vaše oči kroz prednju stranu uređaja. A kad ste u modu virtualne stvarnosti, uređaj je s prednje strane zatamnjen.

Velika akcija MUP-a KS: Uhapšeno pet osoba, pretresi na nekoliko lokacija

Velika akcija MUP-a KS: Uhapšeno pet osoba, pretresi na nekoliko lokacija

Metode kontroliranja Apple Visiona bit će praćenje pokreta ruku (gestikulacije), praćenje pogleda (jednako kao na PS VR2), te izdavanje glasovnih naredbi.

Uređaj će biti povezan žicom u standardnom načinu rada, ali će imati i odvojivu bateriju koju možete držati u džepu ( i dalje ju žicom morate spojiti na headset). U načinu rada na bateriji, Apple Vision moći će se koristiti maksimalno do dva sata.

S obzirom da nema fizičkih kontrolera, Apple Vision Pro vjerovatno se neće koristiti za igranje VR naslova. Međutim, iz Applea su naveli kako se na uređaju mogu konzumirati igre iz Apple Arcade pretplate, u obliku ekrana kojega vidite u proširenoj stvarnosti, piše Hcl.hr.

Apple Vision bit će lansiran 2024. godine po preporučenoj cijeni od 3.499 američkh dolara. Nemamo jednu brojku viška i ne fale nam tačka i zarez – stvarno će koštati toliko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije