Predstavljen iPhone 4 (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Predstavljen iPhone 4 (VIDEO)
Juni je obično mjesec u kom Apple organizuje Worldwide Developers Conference (WWDC), konferenciju na kojoj okuplja razvojne timove i novinare u svrhu razmjene i predstavljanja novih proizvoda i softvera. Od 2007. godine je uvodni govor Steve Jobs-a, CEO-a Apple-a, postao također markantan po predstavljanju novih modela iPhone telefona.


Ova godina nije bila izuzetak. Iako je na sumnjive načine jedan blog pokazao ranije izgled novog telefona, sam uređaj nije ništa manje nego spektakularan. iPhone 4, kako je nazvan novi mobitel, po riječima Apple-a je "najveći korak naprijed za mobitel od prvog iPhone-a."

Pređimo na najbitnije najavljene mogućnosti mobitela.

Industrijski dizajn
iPhone 4 je širinom, visinom i težinom zadržao gotovo identične specifikacije kao i njegov prethodnik (model 3GS). Apple je uspio, ipak, da uz sva tehnička unaprijeđenja stanji mobitel na nevjerovatnih 9.3mm.




Najviše potenciran tehnički detalj jeste tzv. "Retina display", koji je učetverostručio rezoluciju ekrana na istoj dijagonali. Ako preskočimo tehnološke prednosti, korisnici će zamijetiti drastično oštriji ekran koji ima bolji ugao vidljivosti i manju potrošnju baterije nego bilo koji drugi mobitel koji je trenutno na tržištu. Rezolucija od 960x640px se prikazuje na ekranu koji prikazuje 326ppi (tačaka po inču). Ako poredimo, prosječno ljudsko oko može na razdaljini od 25 cm razlikovati tek 300ppi. Sve ovo doprinosi da će ekran novog iPhone-a prikazivati oštre slike i tekst, te da će biti mnogo manje naporan za dugotrajnije korištenje.

Također hvaljen je i novi dizajn mobitela, koji koristi ojačano staklo koje je dodatno otporno na ogrebotine i otiske prstiju i nalazi se i na prednjoj i stražnjoj strani mobitela. Sam uređaj je uokviren ojačanim čelikom, koji ujedno služi i kao antena za 3G i WiFi prijemnike.

Ozbiljna posvećenost snimanju
Dobar dio predstavljanja je bio posvećen video sposobnostima uređaja. Tako je najavljeno da iPhone 4 ima unaprijeđenu kamericu sa 5 megapixela, LED blicem, ali i novu prednju VGA kamericu koja omogućava video chat. Ta sposobnost, nazvana "FaceTime" će ove godine biti ograničena na WiFi korištenje. Apple insistira da su našli najbolji mogući način primjene te tehnologije.



Impresivan detalj sa prezentacije jeste što iPhone 4 podržava snimanje 720p HD videa na 30 sličica po sekundi. Dodatno uz tu sposobnost je najavljen i iMovie softver za sam iPhone koji će omogućavati da se na licu mjesta obrađuje niz video snimaka, sklapa u film i postavlja online.

iOS poboljšanja
Promjene u kojima će uživati postojeći korisnici iPhone-a 3GS (3G neće imati sve sposobnosti) i iPhone-a 4 bi trebale utišati sve kritičare. iPhone OS, koji je osnovni operativni sistem za iPhone, iPod touch i iPad, je preimenovan u iOS, budući da je prevazišao svoju prvobitnu svrhu. iOS 4 će krajem mjeseca donijeti korisnicima mogućnost pokretanja softvera u isto vrijeme, premještanje aplikacija u foldere, poboljšanja u gotovo svim Apple softverima za iPhone, mogućnost korištenja iPad aplikacije iBooks na iPhone-u, digitalni zoom, te mnoge dodatne opcije.

Igranje do kraja
iPhone je sa svakom verzijom dobijao nove senzore za prostor. Tako je nakon accelerometer-a u prvoj verziji dobio GPS u drugoj, kompas u trećoj i sada sa četvrtom verzijom dobija žiroskop. On će omogućiti da programeri aplikacija mogu saznati tačnu poziciju iPhone-a u prostoru. To će zasigurno pozvati dizajnere igara da stvore nove i interesantne načine da se zabavimo u slobodno vrijeme.

Kada? Gdje?
iPhone 4 izlazi u SADu, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji te Japanu 24. juna. Ostatak svijeta će se morati strpiti do početka jula i septembra. Primjetili smo da se Srbija nalazi među novim zemljama koje su podržane, a BiH će se izgleda morati još strpiti. Cijena je 199$ za 16GB model, 299$ za model od 32GB. Oba modela dolaze u bijelim i crnim verzijama, a iPhone 3GS ostaje u prodaji za primamljivih 99$.

http://www.youtube.com/watch?v=FHngLJ0RlNg


mirza/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije