Predstavljamo strip: Wolverine (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo strip: Wolverine (VIDEO)
Wolverine

Poput većine stripovskih junaka koji su osvojili svijet i Wolverine je nastao sasvim slučajno, kao junak za popunjavanje Hulkovih avantura. Naime, kada se Hulk našao u Kanadi u Marvelu nisu znali šta da rade budući da u njihovom univerzumu nije bilo nijednog kanadskog superjunaka sa kojim bi se Hulk borio. Tako je scenarista Len Wien u svijet stripa uveo Wolverinea, kao agenta sa supermoćima koji je radio za Kanadsku vladu.

The Incredible Hulk #181, prva naslovnica sa Wolverineom

Tako se 1974., u The Incredible Hulk #180, prvi put se pojavljuje neuništivi ters Wolverine, jedan od najpopularnijih superheroja današnjice. U prvih nekoliko epizoda nije privukao ništa više pažnje od ostalih Hulkovih suparnika. Ipak, nekoliko mjeseci kasnije, Wein je dobio zadatak da piše scenario za X-Men i odlučuje da i Wolverinea pridruži timu. Wein se nije dugo zadržao na ovom serijalu te ga naslijeđuje Chris Claremont. Vrlo brzo popularnost X-Men-a je porasla, posebno Wolverineova, koji je postao miljenik publike. Pod Claremontovom palicom bio je predstavljen kao suzdržan, nemilosrdan i izuzetno čvrst borac – zajedno sa Punisherom bio je jedan od prvih Marvelovih heroja koji su bili skoro pa negativci.

Sa rajom iz X-Men

Prvi X-Man sa vlastitim serijalom

Wolverine je bio prvi X-Man koji je dobio vlastiti serijal - isprva mini serijal od četiri nastavka 1982. godine te redovni serijal od 1988. godine koji još uvijek traje. Kao i većina Marvelovih junaka gostovao je u serijalima drugih superheroja. Osim karaktera te prirodnih i ljudskom rukom stvorenih supermoći koje je posjedovao, Wolverine je čitaoce plijenio misterioznom prošlošću koja je odmah postala predmetom špekulacija i nagađanja. Tokom dugog niza godina u Marvelu su polako otkrivali dijelove njegove prošlost, a vjerovatno su se i oni pribojavali reakcije publike te je trebalo smisliti jako dobar scenario koji će zadovoljiti dugogodišnje čekanje "gladnih" fanova. Na veliku radost mnogih, ali isto i žalost ne malog broja fanova, u Marvelu se 2002. godine konačno odlučuju na otkrivanje Wolverineve prošlost te izdaju serijal The Origin. Da je bilo riječ o pravom potezu pokazuje i podatak da je ovaj serijal bio bestseller i da je u samo dvije godine reprintovan više puta.

The Origin, naslovnica

Wolverine je tip junaka koji je u mnogo čemu bio revolucionaran. On čini dobre stvari, ali pravda koju provodi nije ista kao pravda o kojoj govori Cyclops ili profesor Xavier. Njih dvojica bi uhvatili zločinca i zadovoljili se time da ga strpaju u zatvor, ali Wolverine bi se pobrinuo da bude i sudija, i porota i dželat. Poznat je po svojoj otresitosti i čestom divljačkom ponašanju i jedan je od rijetkih članova X-Mena bez grižnje savjesti kada je u pitanju ubijanje, zbog čega je uostalom mnogo puta bio u prednosti ispred svojih kolega iz X-Men. On sam prosuđuje koliko je neko kriv ili nije, a obično je ovo prvo. To čitaoce često dovodi u moralnu dilemu: Da li je Wolverine zapravo samo krvožedni ubica koji se ne razlikuje puno od svoje lovine ili je on borac za pravdu koji uprkos odbacivanju od ljudskog društva štiti njegove interese? Može se reći da je i jedno i drugo pomalo, a baš to divljačko je privuklo čitaoce kojima je dosta demokratije, Supermana, Spidermana i ostalih "savršenih heroja", čitaoce žedne krvi i nasilja. Taj "miris" krvi kojim je Wolverine odisao još je bio pojačan dugogodišnjim ropstvom CCA(Comics Code Authority). Nakon svega toga šta više poželjeti nego divljačku pravdu, a Wolverine to itekako može priuštiti. Ali uprkos svemu tome on ipak posjeduje kodeks časti i veoma cijeni život, ma koliko se to činilo nemogućim i nevjerovatnim. Čak je u stanju i da voli i ispod svega je jedan veliki romantik.

Sudija, porota i dželat

Moći i sposobnosti

Wolverine je savršeni spoj prirodnog instinkta i oružja koje je stvorio čovjek. Rođen sa pojačanim čulima, razornim i oštrim kandžama, te sposobnošću samoliječenja koja ga čini gotovo neuništivim stekao je svoju reputaciju smrtonosne sile. Sa gotovo životinjski razvijenim čulima Wolverine može jasno vidjeti stvari na velikim daljinama, a i čulo sluha mu je razvijeno na isti način. Veoma razvijeno čulo njuha mu pomaže da prepozna osobe i predmete čak i ako su skriveni. Kandže koje su smještene u podlaktici savršeno su ubojito oružje koje Wolverine koristi prije nego bilo koje drugo. Dok je svakom čovjeku potreban duži period za zarastanje povreda, Wolverineova sposobnost samoliječenja ubrzava taj prirodni proces. Tako je on u stanju izliječiti čak i najteže povrede. Iako poznaje skoro svaku borilačku vještinu, ubojitost mu je još dodatno povećana spajanjem njegovog skeleta (uključujući i kandže) sa legurom nesalomivog (izmišljenog) metala adamantiuma. Zahvaljujući svojoj mutaciji i adamantiumu, Wolverine je fizički jak kao Captain America tj. mnogo jači od bilo kojeg čovjeka, ali ne nadljudski kao npr. Hulk. Sve ovo čini ga najubojitijim mutantom na Zemlji. U svojoj prošlosti bio je upetljan u mnoge tajne organizacije, čak je imao posla i sa kanadskom Vladom i njihovim superherojskim timom Alpha Flight, te mnogim neprijateljima X-Mena.

Gotovo neuništivi ters

Wolverineovo porijeklo

Sve počinje davne 1892. kada je rođen dječak po imenu James Howlett, kasnije poznat kao Wolverine, u Alberti, Kanada. Bio je drugo dijete Johna i Elizabethe Howlett. Nakon bratove smrti James je ostao sam, te njegovi roditelji na imanje dovode djevojčicu Rose kako bi mu pravila društvo. U igri im se pridružuje i "Dog" Logan, sin Thomasa Logana, čovjeka koji je održavao imanje Howlettovih. Par godina kasnije Logani su otpušteni sa imanja što je uzrokovalo njihovom osvetom. Nedugo nakon otpuštanja vraćaju se na imanje te Thomas pred Jamesom, Rose i Elizabeth ubija Jamesovog oca Johna. Shrvan bolom. James po prvi put upotrebljava svoje kandže i usmrćuje ubicu svoga oca (tu se otkriva i mračna porodična tajna - James je zapravo rezultat afere njegove majke sa Thomasom Loganom). Nakon ovoga James i Rose su morali pobjeći iz Alberte, te se nastanjuju u kamenolomu u sjevernoj Britanskoj Kolumbiji (Kanada). Rose Jamesu daje ime Logan, koje će on nastaviti koristiti čitavog života. Surov okoliš te težak život u kamenolomu uzrokovat će promjene u Loganovoj psihi, pretvarajući ga u grubljeg i nasilnijeg, što je možda i jedna od posljedica njegove kasnije mutacije. Tako njegova jedina zanimacija postaje lov u divljini, što je samo pojačavalo njegovu životinjsku narav.

Logan

Nekoliko godina kasnije Rose se udaje za nadzornika kampa u kojem su živjeli, što uzrokuje Loganovim otuđivanjem. Svoje frustracije Logan pokušava izliječiti nizom borbi u kavezu, gdje zbog svoje borbenosti i vještine dobija nadimak Wolverine. Nakon što je slučajno usmrtio Rose, u jednoj neočekivanoj borbi, Logan bježi u šumu i tamo ostaje dugi niz godina "družeći" se sa vukovima. Početkom Prvog svjetskog rata postaje član specijalnog odreda kanadske vojske da bi nakon rata otišao na Daleki istok gdje počinju njegove prave avanture, prvo u Kini a zatim i u Japanu, kojeg smatra svojim drugim domom. Od tada pa do današnjeg doba Wolverine je prošao kroz mnoge avanture i iznova veselio fanove širom svijeta.

Hugh Jackman kao Wolverine

Kao i svi veliki junaci američkog stripa i Wolverine je doživio brojne ekranizacije. Sa kolegama iz X-Mena pojavio se u blockbusterima X-Men i kao što se i očekivalo postao glavna zvijezda ovog filma, zbog čega je kasnije snimljen i film X-Men Origins: Wolverine. Pored filma, Wolverine se pojavljuje u brojnim video igrama te animiranim filmovima poput X-Men i X-Men: Evolution.

http://www.youtube.com/watch?v=ZCovtVdpuIs


http://www.youtube.com/watch?v=je2MFXDr7xw&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=oSM7MSYiDAk&feature=related



Vezano:
Predstavljamo strip: Preacher (VIDEO)
Predstavljamo strip: Silver Surfer (VIDEO)
Predstavljamo strip: Diabolik (VIDEO)
Predstavljamo strip: Lucky Luke (VIDEO)
Predstavljamo strip: Martin Mystere (VIDEO)
Predstavljamo strip: Corto Maltese (VIDEO)
Predstavljamo strip: Mandrake (VIDEO)
Predstavljamo strip: Catwoman (VIDEO)
Predstavljamo strip: Peanuts (VIDEO)
Predstavljamo strip: Hentai (VIDEO)
Predstavljamo strip: Mister No (VIDEO)
Predstavljamo strip: Umpah Pah
Predstavljamo strip: Zagor (VIDEO)
Predstavljamo strip: The Punisher (VIDEO)
Predstavljamo strip: Asterix (VIDEO)
Predstavljamo strip: Green Lantern (VIDEO)
Predstavljamo strip: Dylan Dog (VIDEO)
Predstavljamo strip: Spawn (VIDEO)
Predstavljamo strip: Dampyr (VIDEO)
Predstavljamo strip: Marvelov Ultimate Univerzum (VIDEO)
Predstavljamo strip: Superman (VIDEO)
Predstavljamo strip: Najljepše žene DC Univerzuma (FOTO)
Predstavljamo strip: Modesty Blaise (VIDEO)
Predstavljamo strip: Batman (VIDEO)
Predstavljamo strip: Spider-Man (VIDEO)
Predstavljamo strip: Garfield (VIDEO)
Predstavljamo strip: Fantom (VIDEO)

ado, radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije