Predstavljamo strip: Mister No (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo strip: Mister No (VIDEO)

Mister No

Priča o Mister Nou počinje 1975. godine, kada izlazi prva sveska nazvana jednostavno - Mister No. U njoj Guido Nollita, kreator Zagora, stvara lik mladog pilota Pipera, Jerrya Drakea, veterana Drugog svjetskog rata. Prvih šest brojeva bilo je zamišljeno kao mini-serijal, ali serijal doživljava velik uspjeh kod publike i saga o Mister Nou se produžuje, zaključno sa brojem 379.


Naslovnica prvog broja Mister Noa u izdanju Lunov Magnus Stripa.

Ko je Jerry Drake?
Jerry Drake je rođeni njujorčanin, veteran Drugog svjetskog rata, kojeg je proveo na raznim bojištima (u zračnim bitkama nad Filipinima, zatočen u logoru u Burmi, borio se na Guadalcanalu i Pacifičkim otocima, sudjelovao u oslobođenju Rima...). Nadimak Mister No dobija u Burmi za vrijeme mučenja od strane okrutnog pukovnika Saika. Zgađen licemjerjem i tzv. "vrijednostima" zapadnog svijeta, sredinom '50-ih, nakon Drugog svjetskog rata se seli u Manaus, gradić u srcu Amazonije, gdje prevozi turiste svojim Piperom.

Sam Guido Nollita je priznao da je lik Jerrya Drakea modelirao po Kapetani Vegi, svom pilotu na odmoru u Palenqueu. Životni stil Kapetana Vege daje ideju Nolitti za kreiranje svojeg junaka, ali on radnju smješta u Amazoniju. Nolitta sam nije krio da je Mister No nerijetko služio kao njegov glas, glas kojim se bunio protiv moralnih problema savremenog društva, ali i glas kojim je uzdizao svoje velike ljubavi poput jazz muzike, putovanja, velikih prostranstava…

Prijatelji i neprijatelji
Kad se dotičemo teme Jerryevih prijatelja, tu vrijedi istaknuti Otta Krugera tzv. Esse-Essea, bivšeg pripadnika njemačke SS divizije, u kojoj je, nevoljko, sudjelovao. Tu su i agent CIA-e Phil Mulligan, kasnije autor krimi priča sa Jerryem kao detektivom. Tu su i Dana Winter, pjevač i gitarista, a od Manauških likova vrijedi izdvojiti barmena Paola Adolfa i narednika Oliveiru, koji sanja o tome da Mister Noa napokon spremi iza rešetaka. Poput Dylan Doga i Jerry Drake je veliki zavodnik, pravi Don Juan. Od važnijih žena je potrebno spomenuti plavokosu profesoricu arheologije Patriciu Rowlands, tri lijepe vlasnice Ipanema bara u Manausu - Magdalenu, Irenu i Mariu, Mirandu Cordeiru, kćerku jednog od zemljoradnika iz Sertaa…

Mister No i Esse-Esse

Kad govorimo o njegovim neprijateljima, tu je situacija znatno drugačija. Mister No nema razvijenu galeriju zlikovaca. Njegovi protivnici su često obični ljudi, bez nekih posebnih karakteristika, ali vrijedi istaknuti Kenza Ishikawu, vođu Legije neživih, čovjeka koji mrzi Jerrya iz dna duše zbog tog što je spriječio njegovo samoubistvo nakon pretrpljena poraza.

O sudbini serijala
Dugo vremena je Mister No bio uspješan serijal. Autori poput Guida Nolitte, Tiziana Sclavija i Alfreda Castellija su nizali mala remek-djela, ali, nakon nekog vremena i oni odlaze, a serijal se prepušta drugim autorima, pri čemu prvenstveno treba navesti Luigija Mignacca, koji se ne pokazuju tako dobrima. Sa grafičke strane, veliki uticaj je ostavio Gallieno Ferri, koji crta prvi broj i prvih 115 naslovnica. Posao crtanja naslovnica preuzima glavni crtač serijala Roberto Diso, koji i redizajnira sam lik Mister Noa, čineći ga, fizički, mladom verzijom sebe.


Lik Mister Noa u verzijama različitih crtača
Sam serijal je ove godine ugašen u Italiji. Ukupno je nanizao 379 epizoda regularne serije, 20 Specijala, 5 Almanaha i 2 Maxija. Posljednju priču je napisao sam autor Guido Nolitta, koji ga je dugo održavao na životu uprkos jako lošoj prodaji. Priču izdanu u golemih 16 nastavaka Nolitta smješta u '70-e godine prošlog stoljeća, a zadnjih par Specijala, također, prikazuju Jerryeve avanture u tom priodu. Ipak, ni osvježeno okruženje nije pomoglo da se naš pilot-buntovnik ukloni sa brazilskih nebesa. Strip-Agent, trenutno, posljednju priču izdaje u vidu Maxija (3 broja po Maxiju), a brojne edicije i izdavači poput Libellusa, Veselog četvrtka i, već spomenutog, Strip-Agenta čine da ovaj junak ne nestane i sa naših kioska.


Naslovnica prvog od 16 nastavaka posljednje avanture Jerry Drakea

http://www.youtube.com/watch?v=j-2iuevGxEQ



Vezano:
Predstavljamo strip: Umpah Pah
Predstavljamo strip: Zagor (VIDEO)
Predstavljamo strip: The Punisher (VIDEO)
Predstavljamo strip: Asterix (VIDEO)
Predstavljamo strip: Green Lantern (VIDEO)
Predstavljamo strip: Dylan Dog (VIDEO)
Predstavljamo strip: Spawn (VIDEO)
Predstavljamo strip: Dampyr (VIDEO)
Predstavljamo strip: Marvelov Ultimate Univerzum (VIDEO)
Predstavljamo strip: Superman (VIDEO)
Predstavljamo strip: Najljepše žene DC Univerzuma (FOTO)
Predstavljamo strip: Modesty Blaise (VIDEO)
Predstavljamo strip: Batman (VIDEO)
Predstavljamo strip: Spider-Man (VIDEO)
Predstavljamo strip: Garfield (VIDEO)
Predstavljamo strip: Fantom (VIDEO)

Zdenko Voloder, gostujući autor
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije