Predstavljamo strip: Green Lantern (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo strip: Green Lantern (VIDEO)
Green Lantern

Svima nam je poznata poslovica "sve se može kad se hoće" koja se nerijetko koristila u svrhu tjeranja djece na izvršavanje zadataka, ali isto tako i kao motivacija pred bilo koji teži pothvat. Snaga volje se stavlja u prvi plan i mi bi mogli započeti i filozofsku diskusiju na tu temu, ali obzirom da je ovo serijal o stripovima, zapitat ćemo se ono što se vjerovatno nekada pitao i Bill Finger, strip autor, 1940. godine – šta bi bilo kada bi bili u posjedu naprave koja je u stanju da stvara upravo ono što možemo da zamislimo snagom volje? Ako promislimo dalje, postaje jasno da je možda još važnije zapitati se kome se takva naprava uopće može povjeriti?

Alan Scott - prvi Green Lantern

Bill Finger je sredinom prošlog stoljeća upravo tim nadahnućem stvorio jednog od najpoznatijih DC likova danas, heroja po imenu Green Lantern. Doduše, taj Green Lantern ima malo veze sa onim o kojem se danas, dok ovo čitate, snima idući Warner Bros-ov blockbuster. Prvi Green Lantern je, naime, bio Alan Scott i njegova naprava u vidu prstena bila je magične prirode. Tim prstenom je mogao da utiče na svu materiju oko sebe, dok god je njegova snaga volje mogla to da podnose. Tek 10 godina kasnije, urednik kuće DC Julius Schwartz, na osnovu rada Fingera stvara potpuno novo okruženje za heroja, a prsten dodjeljuje čovjeku po imenu Hal Jordan.

Naslovnica prvog stripa sa Halom Jordanom kao Green Lanternom

Fenjeri nikada nisu bili ovako cool
Pored novog heroja, testnog pilota Hala Jordana, DC stvara potpuno novu priču oko prstena, koji je, u suštini, najmoćnije oružje u univerzumu. Oružja prave vanzemaljci, ne mali zeleni, već mali plavi, koji su najnaprednija bića ikada i koji se nazivaju čuvarima univerzuma. Na svojoj planeti po imenu Oa, imaju zelenu bateriju u obliku fenjera, koja daje energiju prstenju koje može da manifestuje bilo šta što njihov korisnik zamisli. Prstenje oni dijele izabranicima iz različitih sektora galaksija i tako ih određuju dužnosnicima Green Lantern Corpsa, svojevrsnom svemirskom policijom. Za sektor svemira 2814 u kojem se nalazi i planeta Zemlja, dužnosnik Green Lantern Corpsa je upravo Hal Jordan.

Green Lantern Corps & Guardians of the Universe

Hal nije došao do prstena slučajno. Njegov prethodnik bio je vanzemaljac Abin Sur, koji je smrtno pogođen pao na planetu Zemlju. Dok je umirao, dao je svom prstenu zadatak da pronađe čovjeka koji je iskren i u potpunosti bez straha. Prsten je po tim parametrima našao upravo Hala Jordana, koji je bez previše dileme prihvatio odgovornosti i pravila službe. Od Abin Sura je naslijedio prsten, ali i daljinsku bateriju u obliku fenjera kojom može dopuniti energiju prstena uz obaveznu zakletvu svih "zelenih fenjera“:

"In brightest day, in blackest night,
No evil shall escape my sight
Let those who worship evil's might,
Beware my power... Green Lantern's light!"

("U najsvjetlijem danu, u najcrnjoj noći,
Nikakvo zlo mi neće promaći,
Neka se svi koji služe moći zla,
Boje moje moći, svjetla zelenog fenjera", slobodni prevod)


Svaki ruto voli žuto
Naravno, pomenuti parametri su jedan od uslova da se postane Green Lantern, jer je snaga volje i neustrašivost i te kako bitna da bi se mogli koristiti tako moćnim oružjem. Ipak, u svrhu stripova i više avanture, oružje nije bez mane, a i bez prstena, svi Lanterni su manje-više bez specijalnih sposobnosti. Glavna mana prstena je zapravo bilo koja materija žute boje, jer na nju nema nikakvog uticaja.

Sinestro, Jordanov nekadašnji mentor i najveći protivnik

Tek u pričama napisanim prije par godina je objašnjena ova anomalija - žuta boja predstavlja strah, koji ima svoje utjelovljenje u biću koje se zove Parallax. Naravno, stip ne bi funkcionisao bez pravih protivnika, koji ne žele da se pokore autoritetu malih plavih zaštitara. Najljući protivnik samog Hal Jordana je upravo njegov bivši mentor u službi, vanzemaljac po imenu Sinestro, koji je moći svog prstena želio iskoristiti za nečasna djela. Kada je izbačen iz službe, vratio se sa žutim prstenom, što ga je činilo skoro nepobjedivim u okršajima sa Green Lantern Corpsom. Hal Jordan, pored njega, ima problema i sa zlikovcima kao što su Star Sapphire, Hector Hammond, Doctor Polaris, The Shark, Blackhand i Mongul. Najteže bitke ipak je vodio sam sa sobom, kada je njegov rodni grad Coast City potpuno uništen od strane Mongula i Cyborg Supermana, pri čemu su ubijeni svi njegovi prijatelji i dugogodišnja ljubav Carol Ferris, koja je inače vlasnik aviokompanije u kojoj Jordan radi. Hal, potpuno sluđen i skršen, dolazi na ideju da uz pomoć svih prstenova može promijeniti sudbinu. Zaštitnici se tome protive, a Hal, odlučan, uništava kompletan Green Lantern Corps i ubija većinu zaštitnika. Ova dramatična priča svoj vrhunac ima u jednoj od najboljih kolekcija stripova DC univerzuma po imenu Zero Hour.

GL & protivnici

Pored Sinestra, ključni neprijatelji samog Green Lantern Corpsa su i mašine nazvane Manhunteri. One su, u stvari, prvobitna ideja svemirske policije zaštitnika, ali su se ispostavili kao pogrešan odabir, jer nisu bili u stanju da rasuđuju niti su imali morala. Odbačeni od zaštitnika, naravno podižu revoluciju i žele osvetu.

Jedan je Hal Jordan!
Iako je Hal Jordan prvi čovjek kojem su povjereni prsten i služba u Green Lantern Corpsu, on nije jedini. Kao njegov prvi zamjenik je određen John Stewart, inače arhitekta, koji, za vrijeme smrti Hal Jordana, ima glavnu ulogu u serijalu o Justice Leagueu. Nakon samog Hal Jordana, on je možda najpoznatiji Green Lantern, pogotovo radi pojavljivanja u animiranoj seriji. Pored njega, prsten je nosio i Guy Gardner, previše impulsivan momak, koji također ima svoje fanove, iako nikada nije mogao da prikupi simpatije šire mase. Za vrijeme gore pomenute krize Hal Jordana i uništavanja same organizacije, posljednji Green Lantern postaje sasvim slučajno Kyle Rayner, inače crtač stripova. Potpuno neiskusan, čak i previše mlad, osvaja publiku svojom naivnošću. Inače, Kyle je bio pokušaj kuće DC da od Green Lanterna napravi unikatnog heroja, a ne člana svemirske policije. Pod pritiskom fanova, DC 2004. godine ipak vraća Hal Jordana kao pravog Green Lantern heroja, iako su i ostali još uvijek tu , a tu i tamo imaju uticaja na priče koje izlaze jedanput mjesečno.

Zemaljska Green Lantern ekipa


Zeleno svjetlo se tek pali
Iako su heroji sa zelenim fenjerom unutar DC univerzuma veoma popularni, nisu bili previše eksponirani u drugim medijima, vjerovatno zato što nije bilo moguće predstaviti takve specijalne efekte u filmovima i serijama. U animiranoj seriji Justice League Unlimited, Green Lantern je John Stewart, a nedavno je izašao i dugometražni crtani film po imenu Green Lantern: First Flight. Razne inkarnacije heroja sa fenjerom su se provlačile kroz kompjuterske video igrice, dok će vrhunac popularnosti Green Lantern sigurno imati u junu 2011. godine kada se očekuje premijera filma koji se trenutno snima. Glavnog lika, u ovom slučaju Hal Jordana, igra mladi glumac Ryan Reynolds, a režiju vodi Martin Campbell.

Ryan Reynolds kao Hal Jordan

Green Lantern će tim putem prvi put biti predstavljen na velikom platnu, a fanovi će sigurno moći uživati u pravoj naučno-fantastičnoj akciji sa specijalnim efektima, a koja opet nosi poruku: Snaga volje je najbitnija, šta god planirali da učinite.

http://www.youtube.com/watch?v=zvYULpFwVWE



http://www.youtube.com/watch?v=pUcsi66YxL4



Vezano:
Predstavljamo strip: Dylan Dog (VIDEO)
Predstavljamo strip: Spawn (VIDEO)
Predstavljamo strip: Dampyr (VIDEO)
Predstavljamo strip: Marvelov Ultimate Univerzum (VIDEO)
Predstavljamo strip: Superman (VIDEO)
Predstavljamo strip: Najljepše žene DC Univerzuma (FOTO)
Predstavljamo strip: Modesty Blaise (VIDEO)
Predstavljamo strip: Batman (VIDEO)
Predstavljamo strip: Spider-Man (VIDEO)
Predstavljamo strip: Garfield (VIDEO)
Predstavljamo strip: Fantom (VIDEO)

džemal, ado/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije