Predstavljamo strip: Captain America (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo strip: Captain America (VIDEO)
Captain America

Na spomen imena Captain Americe, veliki broj ljudi će odmahnuti rukom i samo reći: "Mah, američka propaganda"... Ironično, bit će u pravu, samo ne u smislu u kojem oni misle.

Naslovnica Captain America Comics #1;
Slavna naslovnica u kojoj Steve Rogers odražava jasan stav svojih autora o tadašnjoj Njemačkoj

Captain America je, dakako, američki strip junak nastao u malo prije Drugog svjetskog rata. Njegovo prvo pojavljivanje je u stripu Captain America Comics #1, objavljenom u Americi u martu 1941. godine. Namjera njegovih kreatora Joe Simona i Jack Kirbya je bila da stvore izrazito patriotski lik, kao vrstu inspiracije za američku javnost.

Steve Rogers: Super Soldier
Priča o Captain Americi prati žgoljavog mladića velikog srca Steve Rogersa, koji pokušava da se prijavi u američku vojsku, jer smatra da je to prava stvar za učiniti. No, zbog njegove mršavosti je u više navrata odbijan, sve dok ga jedan od generala ne preporuči za Projekt: Uskrsnuće. Voditelj projekta Doctor Erskine je namjeravao da napravi Super Solider Serum, koji će sve fizički neprikladne osobe dovesti u vrhunac snage za čovjeka, čime bi Amerika dobila svoje Super vojnike. Pokus uspijeva samo na Steve Rogersu, zbog, navodno, njegove odgovarajuće fizionomije, nakon čega nacistički špijun ubija Erskinea, čime Rogers postaje jedini Super vojnik, umjesto jedan u nizu.

Captain America (Steve Rogers) i James ''Bucky'' Barnes

Zbog nacističke kampanje koja je isticala Red Skulla, kao neku vrstu strašila koje će vas sigurno uloviti, američka vlada kreira jaku marketinšku kampanju oko Captain Americe, kako bi bio simbol za inspiraciju. Dobija za partnera 16-godišnjaka Jamesa Buchanana Barnesa, skraćeno, Buckya, koji služi kao američki pandan Hitlerjugend, ali i koji radi zadatke koje ikona poput Rogersa ne bi trebao da radi, tzv. prljave poslove. Pred sami kraj Drugog svjetskog rata, sprječavajući raketu Barona Heinricha Zema, Steve i Bucky ginu u vodama Pacifika. Kasnije se saznaje da je Serum održao Rogersa živog u ledenim vodama, tako da je kasnije probuđen iz hibernacije, postajući tako čovjek van svog vremena.

Smrt Captain Americe...

Steve Rogers tako postaje sastavni dio modernog Marvel Univerzuma, što biva sve do svoje smrti, u priči objavljenoj 2007. godine. Njegov kostim, ime i štit, zaštitni znak Captain Americe, preuzima Bucky Barnes, njegov stari partner za kojeg se vjerovalo da je mrtav. Uprkos nedavnom povratku Steve Rogersa, Bucky je i dalje trenutni Captain America.

Neprijatelji
Budući da su Steve Rogers i Bucky Barnes neizostavni dio Marvel Univerzuma, oni su se sukobili sa gotovo svim bitnijim negativcima tog svijeta, ali niko nije do te mjere uticao na njihove živote poput Johanna Schmidta tj. Red Skulla. Njihov rivalstvo je trajalo od Drugog svjetskog rata, pa sve do današnjih doba. Od ostalih negativaca vrijedi izdvojiti nacističkog barona Heinrich Zema, ludog naučnika koji je svoj um prebacio u robota, Arnima Zolu, pa i samoga Adolfa Hitlera.

Captain America i Red Skull

Captain America: The First Avenger
Iduće godine nas očekuje film o Captain Americi. Redatelj je Joe Johnston, a ulogu Steve Rogersa glumi Chris Evans. Negativac je, dakako, Red Skull, kojeg će glumiti Hugo Weaving, a sam film će se fokusirati na Drugi svjetski rat i ulogu Captain Americe tada. Službeni trailer još uvijek ne postoji, jedino o filmu što je poznato je donja slika objavljena nedavno.

Chris Evans kao Captain America

Osim ovoga, postoji još jedan film o Captain Americi, urađen 1990. godine, koji zbog slabe kvalitete nikada nije pušten u kina u Americi. Ono što je našoj publici zanimljivo za ovaj film je da je sniman, u saradnji sa Zadar filmom, u Rovinju.

http://www.youtube.com/watch?v=cs8rFsmhNTc


http://www.youtube.com/watch?v=kDnjWAlwRws


Arhiva

Zdenko Voloder, gostujući autor
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije