Predsjednik Sonya otkriva: Kada dolazi PlayStation 5 i kakav su to joystick spremili

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Sonya otkriva: Kada dolazi PlayStation 5 i kakav su to joystick spremili
Foto: Pixabay.com / Joystick

Jim Ryan, predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainment (SIE), danas je objavio zvanični blog na PlayStation sajtu gde potvrđuje ono što smo praktično odavno znali – nova Sony konzola nosi naziv PlayStation 5 i dolazi u isto vrijeme kad i Xbox Scarlett, odnosno na praznike naredne godine, što je novembar/decembar period, piše play.co.rs.

Zajedno sa novom konzolom, stiže i novi kontroler, koji sa sobom donosi dvije ključne promjene.

Jedna je “haptic feedback”, tehnologija koju Steam kontroler već posjeduje, i koja će zamijeniti klasičnu vibraciju koju ima DualShock 4, i koja omogućava širok spektar povratnih informacija, odnosno drugačije će se džojstik ponašati kada udarite u zid tokom trke ili recimo kada šutnete loptu na fudbalskom terenu, pa čak i drugačiji osećaj ukoliko ste u blatnjavom dijelu terena u odnosu na travnati dio.

Druga novina su adaptivni okidači, koji će se nalaziti na (L2/R2). Developeri će moći da programiraju osjećaj koji će ovi tasteri stvarati, da li će biti lagani na dodir ili će biti teško i intenzivno pritisnuti ih, recimo. Ideja je da se tasteri drugačije ponašaju u odnosu na to da li recimo ispaljujete strijelu njima ili ubrzavate vozilo po kršnom terenu.

Sve u svemu, sve ovo deluje uzbudljivo, ali ostaje nam naravno i ono glavno – da konačno zapravo i vidimo nove konzole!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije