Predsjednik Maduro odlučio: U ovoj zemlji vikend traje od petka do nedjelje

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Maduro odlučio: U ovoj zemlji vikend traje od petka do nedjelje

Venecuelanski radnici dobili su još jedan dan vikenda, pa će u narednim mjesecima raditi samo od ponedjeljka do četvrtka, dok će od petka do nedjelje biti slobodni.

Ideja i odluka je ovo predsjednika Nicolasa Madura, a razlog je što venecuelanska vlada želi smanjiti potrošnju električne energije.

Iako se radi o zemlji s najvećim naftnim rezervama na svijetu, njena ekonomija je u velikom neredu, inflacija bjesni, česti su nestanci struje, a u Venecueli nedostaje svega, uključujući sapun, toalet papir...

Posljednjih mjeseci u zemlji vlada velika suša, pa Venecuela ima problema s hidroelektranama i proizvodnjom struje. Recimo, na brani Guri koja snabdijeva 70 posto države električnom energije, nivo vode je samo tri centimetra iznad kritične granice, javlja AFP.

Iz tog razloga, Maduro uvodi trodnevni vikend što će trajati najmanje do 6. juna. Maduro je naredio i svim institucijama te poduzećima da smanje potrošnju struje za 20 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije