Poznata društvena mreža od sada dozvoljava prikazivanje 'sadržaja za odrasle'

0
Radiosarajevo.ba
Poznata društvena mreža od sada dozvoljava prikazivanje 'sadržaja za odrasle'
Foto: EPA - EFE / Elon Musk

Društvena medijska platforma X sada formalno dozvoljava ljudima da prikažu saglasan odrasli sadržaj, pod uslovom da je jasno označen kao takav.

Ovaj potez zvanično potvrđuje politiku koja je već bila na snazi kada je platforma bila poznata kao Twitter, prije nego što ju je milijarder Elon Musk kupio 2022. godine.

U nedavnom ažuriranju na svojoj veb stranici, kompanija sa sjedištem u San Francisku izjavila je da bi korisnici "trebali biti u mogućnosti stvarati, distribuirati i konzumirati materijal koji se odnosi na seksualne teme pod uslovom da je saglasno proizveden i distribuiran. Seksualni izraz, bilo vizuelni ili pisani, može biti legitimna forma umjetničkog izražavanja."

Odrasli sadržaj bio je dozvoljen i prije Muska na Twitteru, iako zvanična politika nije bila na snazi. X je izjavio da ograničava odrasli sadržaj za djecu i za odrasle korisnike koji ne žele da ga vide.

"Također zabranjujemo sadržaj koji promoviše eksploataciju, nesaglasnost, objektifikaciju, seksualizaciju ili štetu maloljetnicima, i obscene ponašanja", dodao je X. Također je napomenuo da ne dozvoljava dijeljenje odraslog sadržaja na "visoko vidljivim" mjestima poput profilnih fotografija ili banera korisnika. Politika X-a stoji u kontrastu s drugim društvenim medijskim platformama, poput Meta svojih svojstava - Instagrama i Facebooka - kao i TikToka i YouTubea iz Googla.

"Potez platforme da dozvoli 'odrasli sadržaj' dobro se uklapa u marketinšku strategiju kompanije nakon Muska", rekla je Brooke Erin Duffy, docentica komunikacija na Cornell univerzitetu. "X je bez pardona provokativan i nastojao je da se razlikuje od konkurenata."

Kompanija se čini da privlači ljude, uključujući kreatore i umjetnike, koji su bili marginalizovani od strane drugih društvenih medijskih platformi koje imaju smjernice koje ograničavaju golotinju ili seksualni izraz, dodala je ona.

Politika se odnosi i na stvarni materijal, kao i na materijal generisan umjetnom inteligencijom, objavio je AP.

X traži od korisnika koji redovno objavljuju odrasli sadržaj da prilagode svoje medijske postavke kako bi sve svoje slike i videozapise stavili iza upozorenja o sadržaju. To zahtijeva od korisnika da potvrde da žele da vide objavljenu sliku prije nego što je mogu pregledati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije