Povratak Petera Jacksona u Međuzemlje

Radiosarajevo.ba
Povratak Petera Jacksona u Međuzemlje
Peter Jackson na snimanju Gospodara prstenova

Nakon što je Guillermo del Toro nedavno objavio da se povlači iz projekta Hobit, rediteljsku palicu trebao bi preuzeti dosadašnji producent i koscenarist Peter Jackson. Iako su se kao zamjene za Del Tora spominjali reditelji poput Davida Yatesa (Harry Potter i Darovi smrti) i Jacksonova štićenika Neilla Blomkampa (District 9), sve je očiglednije da će slavni reditelj trilogije Gospodar prstenova biti poticaj da se film napokon počne snimati.

Uslov je brzina
Naime, nakon što je već nekoliko puta odgađan početak snimanja Hobita, što je Guillermo naveo kao glavni razlog odustajanja od projekta, navodno je jedini Jacksonov uslov da se prihvati režiranja još jednog filma prema romanu J. R. R. Tolkiena taj da se već narednog mjeseca počne sa audicijama te konačno i sa snimanjem na lokacijama na Novom Zelandu.

Dakle, koproducenti Warner Brothers/New Line Cinema i MGM uskoro bi trebali postići posljednji dogovor oko Jacksonova honorara i finansiranja filma, a uzevši u obzir zaradu od tri milijarde dolara, koliko je ukupno zaradila trilogija Gospodar prstenova, i ta velika prepreka ne bi trebala biti nepremostiva. Osim toga, ako se Jackson opet vrati u Međuzemlje, Hobitu se vjerovatno smiješi i Oscar s obzirom na to da ih je Akademija Povratku kralja dala čak 11, uključujući i onaj za najbolju režiju i film, što se nikada nije desilo nijednom fantasy filmu.

Nedovršeni projekti
Ako se ova informacija pokaže tačnom, Jackson će se morati izvući iz brojnih projekata koji su u pripremi - nastavka Tintina, adaptacije fantastične novele Philipa Reevea Mortal Engines, a njegovo se ime spominjalo i u priči oko adaptacije romana Naomi Novik Temeraire. Dva Hobit filma snimat će se paralelno, a snimanje bi, prema najavama, trebalo početi krajem ove godine.

Premijere filmova o avanturama Bilba Bagginsa zakazane su za decembar 2012. te 2013. godine.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije