Povratak Freddyja Kruegera

Radiosarajevo.ba
Povratak Freddyja Kruegera
Freddy Krueger

Jedan od najstrašnijih zlikovaca iz modernih američkih filmova strave i užasa, Freddy Krueger, vraća se na velike ekrane u novoj i još jezivijoj verziji njegove tragične priče.

Ko bi mogao da zaboravi sablasni lik Freddyja Kruegera: izobličeno lice, dugačke oštrice na njegovim prstima kao i način na koji snove svojih žrtava pretvara u noćne more.

Skupinu tinejđera čudi kako svi sanjaju istog čovjeka, ali dok shvate zašto, već je prekasno jer, jednog za drugim, taj ih lik ubija dok spavaju. Freddy je ubio svoje prve žrtve prije 26 godina, u originalnoj verziji Strave u Ulici brijestova, koju je napisao i režirao Wes Craven, bivši univerzitetski profesor književnosti koji je vratio u život žanr horora. Naizgled nezaustavljivi lik Freddyja Kruegera vratio se u još šest filmova - sedam ako se računa i onaj iz 2003. pod naslovom Freddy protiv Jasona, u kojoj se borio protiv koljača iz filmske franšize Petak 13., Jasona Vorheesa. U novoj verziji, režiju vodi Sam Bayer, kojem je ovo debitantski dugometražni film.

Robert Eglund glumio je stravičnog ubicu u ranijim filmove Strave u Ulici brijestova, ali u ovom remakeu tu ulogu preuzima Jackie Earle Haley, bivša dječja filmska zvijezda čija je karijera bila ponovno oživljena njegovom interpretacijom uloge u filmu Little Children, iz 2006., za koju je bio nominiran za Oskara. Haley je kazao da mu je cilj bio napraviti Krugera još stravičnijim nego u ranijim filmovima.

Mlada glumica Rooney Mara glumi Nancy, tinejđerku koja razriješi tajnu zašto ubica hara njezinim snovima i snovima njenih prijatelja iz razreda. Marina Nancy je jedan od brojnih spomena na originalnu verziju. Jednako kao i onda, i sada likovi sami sebe dovode u situacije u kojima publika poželi viknuti: "ne idi tamo!".

Film je vjeran svome žanru i likovi, naravno, odlaze gdje ne bi trebali. Scenarij su napisali Wesley Strick i Eric Heisserer, a producent je Michael Bay, koji je ranije bio na čelu produkcije filma Transformers.

voanews.com/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije