Posmrtni ostaci Petra II Karađorđevića stižu u Srbiju

Radiosarajevo.ba
Posmrtni ostaci Petra II Karađorđevića stižu u Srbiju


Posmrtni ostaci posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića trebalo bi da danas  budu dopremljeni  u Beograd  avionom iz Ciriha.

Posmrtne  ostatke kralja Petra Drugog, na aerodromu Nikola Tesla, uz državne počasti i gardu, trebali bi dočekati članovi porodice, premijer Srbije Ivica Dačić i zvaničnici Vojske Srbije.

Ekshumacija posmrtnih ostataka prvorođenog sina kralja Jugoslavije Aleksandra i kraljice Marije iz porte crkve Svetog Save u Libertvilu kod Čikaga izvršena je prošlog četvrtka.

Garda će kraljeve posmrtne ostatke "predati Žandarmeriji na čuvanje" u dvorskoj kapeli, gdje bi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej trebalo da služi liturgiju i parastos, javlja Radio Slobodna Evropa. Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog počivaće u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju do sahrane u Zadužbini Svetog Đorđa na Oplencu. Datum sahrane još nije preciziran.

Karađorđević je poslije aprilskog sloma 1941, zajedno sa kraljevskom vladom emigrirao iz tadašnje Kraljevine Jugoslavije, a poslije Drugog svjetskog rata nove komunističke vlasti 1945. godine su bez referenduma ukinule monarhiju i članovima Kraljevskog doma oduzele državljanstvo i građanska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije