Porsche ipak sprema jeftiniji model

Radiosarajevo.ba
Porsche ipak sprema jeftiniji model

Porscheovo slabo financijsko stanje nije nikakva tajna, pa je dodatni izvor prihoda sada potrebniji nego ikada prije.

Jedan od načina kako se dokopati dodatnog novca je u proizvodnji novog high-volume modela temeljenog na dijeljenju komponenti s ostatkom VW Grupe. Kao prvi izbor se logično javlja novi ulazni model smješten ispod Boxstera, odnosno nasljednik 914-ice koje se proizvodila krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća.

Takve korake je najavio i Porscheov šef odjela za razvoj i istraživanje Wolfgang Dürheimer koji je potvrdio kako je „trenutno prioritet proizvesti automobil značajno jeftiniji od Boxtera“. Ranije je čak šef proizvodnje Michael Macht najavio kako bi se cijena tog automobila kretala između 33.000 i 35.000 eura.

Kao osnova za razvoj i proizvodnju jednog takvog Porschea bi svakako poslužio VW-ov konceptni Bluesport sa središnje smještenim motorom i pogonom na zadnje točkove. Naime, za njega mnogi predviđaju kako će se prodavati ne samo pod oznakom VW-a i spomenutog Porschea, već i Audija te Seata, a možda i Škode. Motori s najizglednijim šansama za pojavu u produkcijskoj izvedbi Bluesporta su 1,4-litreni TSI snage oko 170 KS te četiri-cilindarski turbodizel snage oko 125 KS.

Možda nije puno, ali radit će se o modelima odlične aerodinamičnosti te relativno male mase od svega 1.000 kg. Drugim riječima, uz Porscheov tuning motora, ovjesa i slične dorade zabava će svakako biti zajamčena.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije