Dvoje umrlo: Ponovo se pojavio najsmrtonosniji virus za koji ne postoji lijek

5
Radiosarajevo.ba
Dvoje umrlo: Ponovo se pojavio najsmrtonosniji virus za koji ne postoji lijek
EPA-EFE / Ilustracija

Dvije osobe preminule su od iznimno smrtonosnog marburg virusa u Gani pa se zdravstvene institucije pripremaju na potencijalno izbijanje epidemije, piše Daily Mail a prenosi dnevnik.hr. Liječnici su poručili kako su pacijenti razvili simptome kao što su proljev, groznica, mučnina i povraćanje.

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u Gani Francis Kasolo rekao je kako su zdravstvene službe na terenu te istražuju situaciju i pripremaju odgovor na moguću epidemiju.

"Blisko surađujemo s državom kako bismo otkrili slučajeve zaraze, pratili kontakte i bili spremni na kontroliranje širenja virusa", rekao je Kasolo.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Ako se potvrdi da su dvije osobe preminule od tog virusa, to će biti drugi put da je Marburg otkriven u zapadnoj Africi nakon manjih slučajeva zaraze u Gvineji prošle godine.

Šta je marburg virus?

Marburg virus najsmrtonosniji je virus na svijetu s obzirom na to da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ubije i do 90 posto zaraženih. Trenutno ne postoji lijek za tu bolest.

Početni simptomi uključuju jaku glavobolju, visoku temperaturu, proljev, bol u trbuhu i povraćanje. S vremenom simptomi postaju sve izraženiji. Nakon nekoliko dana, mnogi pacijenti imaju unutarnje krvarenje ili krvarenje iz tjelesnih otvora kao što su usta, oči i uši.

Marburg virus prenosi se na ljude koji su izloženi rudnicima ili pećinama u kojima se nalaze šišmiši. Nakon toga, virus se širi izravnim kontaktom s tjelesnim tekućinama zaraženih ljudi ili površinama i materijalima koje su bile u doticaju s tim tekućinama, piše ECDC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije