Polaroid nije mrtav

Radiosarajevo.ba
Polaroid nije mrtav


Naziv projekta, The Impossible Project, referira na izreku Edwina Landa, Amerikanca kojem se pripisuju zasluge za otkriće instant fotografije koju danas znamo kao polaroid fotografiju. Land je 1937., sa još nekoliko saradnika, osnovao korporaciju Polaroid, a instant-fotografije su uskoro postale toliko popularne da je do '60-ih godina polovina američkih domaćinstava posjedovala Polaroid fotoaparat. Polaroid je stigao u sve kutke svijeta pa je skoro sigurno da se svi sjećate ove vrste fotoaparata iz svog djetinjstva.

Sa razvojem digitalne ere i vremenom u kojem mobitelima prevazilazimo i potrebu za digitalnim, a kamoli analognim ili Polaroid fotoaparatima, kompanija je 2007. bila primorana prekinuti proizvodnju ovih nekad planetarno popularnih aparata. Godinu dana nakon toga, prestali su se proizvoditi i Polaroid filmovi i sve je djelovalo kao ponavljanje historije video-kaseta ili disketa.

The Impossible Project pokrenuli su austrijski poduzetnik Florian Kaps i bivši vodeći inženjer u nizozemskoj Polaroid fabrici, Andre Bosman, s ciljem održanja Polaroid fotografija u životu. Sami su pokrenuli proizvodnju filmova, PX 100 Silver Shade/First Flush i PX 600 Silver Shade/First Flush, pripadajuće tradicionalnim Polaroid fotoaparatima, a namijenjene onim nostalgičnim, kojima je trenutak nastajanja fotografije na dotad bezličnom kartončiću, a koji se odvija pred očima, nešto puno posebnije od pravljenja Facebook albuma od mnoštva digitalno snimljenih fotografija.

Autori projekta ne sumnjaju da će se on pokazati uspješnim, smatrajući da postoji veliki dio populacije širom svijeta koji žali za poetičnošću i melanholijom takvih tehno-primitivnih spravica kakav je Polaroid fotoaparat i njegove fotografije.





radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije