Pogledajte večeras u nebo: Velika je šansa da ćete vidjeti zvijezdu padalicu

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte večeras u nebo: Velika je šansa da ćete vidjeti zvijezdu padalicu
Arhiv / Ilustracija

I u noći između četvrtka i petka bit ćemo svjedoci kiše meteora, takozvanih Perseida, koji su svakog ljeta aktivni od 17. jula do 24. augusta.

Radi se o meteorskim rojevima koji dolaze iz pravca sazviježđa Persej, po kojem su dobili ime.

Jovan Aleksić iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ kaže da su meteori prirodna pojava koja se lako vidi golim okom. Opservatorije služe da se gledaju nebeska tijela slabog sjaja, koja ne mogu da se vide golim okom ili kada želimo da ih vidimo uvećane, prenosi RTS.

Kao što narodski naziv „zvijezde padalice“ ilustruje, meteori prelijeću preko neba i da bismo ih vidjeli ne moramo do opservatorije. 

„Ono što moramo, jeste da se izmjestimo van gradske urbane sredine. U velikim gradovima, poput Beograda, vlada veliko svjetlosno i atmosfersko zagađenje i zbog toga je teže vidjeti meteore. U predjelima sa manjim zagađenjem ljudi će mnogo bolje vidjeti ovu pojavu“, ističe Aleksić.

Objašnjavajući kako do ovakvih „kiša“ dolazi, Aleksić navodi da se oko Sunca kreće veliki broj malih tijela – kometa, asteroida – koja se vremenom raspadaju. To su matična tijela.

U slučaju Perseida to je matična kometa, koja se još nije sasvim raspala.

„Parčići koji otpadnu kreću se slobodno oko Sunca. Tokom godine, kako Zemlja takođe kruži oko Sunca, ona prolazi kroz takozvani ‘meteorski potok’, u kojem se nalaze ostaci matičnih tijela, koji u vidu meteorskih kiša ulaze u atmosferu i sagorijevaju“, objašnjava Aleksić.

Pojedine kiše meteora se dešavaju u određeno doba godine, jer tada Zemlja prolazi kroz „meteorski potok“.

Ova kiša zvijezda padalica svoj vrhunac imala je u noći između 11. i 12. augusta, a nakon toga broj meteora počinje da opada. Najveću šansu da vidite zvijezdu padalicu imaćete u noći 12. augusta, a najljepše će se vidjeti poslije 23 časa, odnosno od ponoći do zore.

Smatra se da je kiša Perseida najljepša, jer ovi meteori imaju najupečatljiviji sjaj, a i brzo padaju. Njihovi blicevi su veoma jaki, a najljepše je da ih posmatrate u prirodi gdje je nebo otvoreno i vazduh nije zagađen.

Savršeno se vide iz mraka, pa sa bliskom osobom na nekom proplanku, brdu ili planini uživajte u predivnom vatrometu zvijezda padalica na nebu. Zapamtite, vašim očima je potrebno malo vremena da se naviknu na mrak, pa tek onda započnite posmatranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije